Koliko sad “ruku” ima skupštinska većina u ZDK 18, 20 ili 24 i kako će se nova koalicija reflektovati na općinske nivoe?

519

Na 6. redovnoj sjednici osmog saziva Skupštine ZDK osim što smo saznali ko je novi premijer ZDK i ko su novi ministri u Vladi ZDK i nakon usvajanja Prijedloga budžeta po skraćenom postupku saznali smo i da skupštinska većina, ako je suditi po glasanju zastupnika ima većinu koja je veća od one SDA / ASDA / HDZ, a što je 18 i što je na granici ako znamo da Skupština ZDK broji 35 zastupnika.

MARKETING

Prvo su 24 zastupnika glasala ZA Prijedlog budžeta, a zatim je 20 zastupnika glasalo ZA novog premijera i ministre u Vladi ZDK. U međuvremenu i zastupnik Nezavisnog bloka Nusret Imamović je zvanično u prisustvo predsjednika KO SDA ZDK Miralema Galijaševića i Nezira Pivića predsjednika OO SDA Zenica potpisao pristupnicu SDA BiH. Prilikom glasanja za nove ministre i premijera Omer Škaljo (Nezavisni zastupnik koji je ranije napustio NB op.a) i Meldina Ugarak (SBB) su glasali identično kao i koaliciona skupštinska većina. Uz sve to DF na državnom nivou proteklih dana napravio je dogovor sa SDA, a što bi se moglo reflektovati i na kantone tako da bi izgled nove skupštinske većine mogao da izgleda posve drugačije.

Također će biti interesantno posmatrati kako će se ponašati koalicioni partneri sa kantonalnog nivoa u slučaju zakonodavne vlasti i većine u Općinskim vijećima, obzirom da ima situacija na kantonu gdje su sada koalicioni partneri sa općinskog nivoa “neprijatelji” na kantonu i obrnuto.

Komentari

komentara