Koliko smo napredovali na evropskom putu u protekloj godini?

126

2020. biti će godina izazova među kojima su najvažniji lokalni izbori, uključujući i grad Mostar. Koliko smo napredovali na EU putu u protekloj godini i dokud smo stigli na putu ka kandidatskom statusu naše zemlje?

 

Iz godine u godinu evropski put BiH i kandidatski status naše zemlje za članstvo u EU svodi se na optimizam bh. političara i davanje datuma.

No, realnost sasvim drugačija. Jedino što je BiH u 2019. uradila je dostavljanje dodatnih odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije. Umjesto dugonajavljivanog mišljenja o kandidatskom statusu BiH, dobili smo listu sa 14 obaveza. Da bi se došlo do pregovaračkog statusa, nužne su, između ostalog, izmjene izbornog zakonodavstva u skladu s evropskim standardima, izmjene Ustava za koji je ocijenjeno da sadrži etničke odredbe.

Stručnjaci smatraju da je Evropska komisija prepoznala da u Ustavu BiH postoji sistemska diskriminacija, koja, kako tvrde, ne može biti dijelom evropskih standarda. Naglašavaju da su svih 28 zemalja koje su danas članice EU-a morale izmijeniti svoje ustave prilikom ulaska u EU, tako da je to nezaobilazno i za našu zemlju. No, postavlja se pitanje ima li političke volje?

Analitičar za evropske integracije Denis Čarkadžić ne vjeruje da će ovo Vijeće ministara BiH imati poliitčke volje da provede ono što se traži u Mišljenju Evropske komisije: “Primjera radi, u većini slučajeva te mjere koje se traže da se provedu direktno bi udarale u temelje moći i načina vladavine na kojima počivaju partije, pogotovo ove s nacionalnim predznakom”.

Novinar Elvir Bucalo podsjeća da su u novom Vijeću ministara BiH gotovo svi izabrani ministri i njihovi zamjenici poznati sudskim ili tužilačkim organima: “Kako će ti ljudi da ispune sve te navode, sve to što traži EK i u 14 tačaka, koja kreću od vladavine prava do osnovnih ljudskih sloboda”.

Kako i kojim tempom ćemo se kretati na evropskom putu zavisit će od dva faktora.

“Jedan je stav unutar EU-a o procesu proširenja. Drugi faktor je puno bitniji, a to je šta pojedina zemlja uradi u procesu evropskih integracija, odnosno koji su rezultati”, objašnjava Edin Dilberović, direktor DEI-ja

A rezultati će zavisiti od volje bh. političara. Ako im je prioritet EU u godini koja je pred nama, morat će ispuniti 14 mjera iz Mišljenja Evropske komisije, što će značiti izmjene političkog sistema, modernizaciju Ustava i odustajanje od retrogradnih ideja.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara