Naslovnica Zanimljivosti Fitness Koliko vam je...

Koliko vam je proteina dnevno potrebno za gubitak težine i rast mišića

145
Bila vaša ishrana vegetarijanska, mediteranska ili jednostavno ishrana s malim udjelom ugljikohidrata, važno je da vaš dnevni jelovnik obiluje proteinima.

Iako istraživanja još uvijek nisu pronašla jedinstvenu savršenu formulu, stručnjaci kažu da tipični preporučeni dnevni minimumi nisu optimalni i da je jedini dobar pokazatelj koliko vam proteina zaista treba vaša tjelesna težina te nivo dnevne fizičke aktivnosti.

Dobra polazna osnova za ljude koji vježbaju na umjerenom nivou je između pola i jednog grama proteina na svakih 0,45 kilograma tjelesne težine. Naprimjer, ako težite 68 kilograma, trebate uzimati između 75 i 112 grama proteina dnevno.

Da biste izgubili na težini, dijete s većom količinom proteina, između 90 i 150 grama dnevno, su efikasne i pomažu vam da se sačuvate od gubitka mišićne mase zajedno s mastima.

Budući da tijelo koristi proteine, ​​najbolje je da ih uzimate u pravilnim razmacima. Tačnije, podijelite dnevni unos na četiri jednaka iznosa za doručak, ručak, užinu i večeru. Ukoliko vježbate na visokom nivou, razmislite o tome da uzmete dodatnih 50 grama proteina prije nego što odete u krevet, kako biste pomogli u oporavku mišića.

Iako je općepoznato da neki ljudi broje dnevni unos kalorija, također je važno znati koliko proteina unosite u svoj organizam. Naprimjer, 28 grama piletine sadrži samo oko devet grama proteina. Dakle, potrebna je porcija od oko 85 grama piletine da biste dobili 27 grama proteina.

Važno je istaći da 27 grama proteina unosite konzumacijom 85 grama ribe, puretine, piletine ili govedine ili 198 grama grčkog jogurta. Proteine također unosite i konzumacijom nekih biljnih namirnica kao što su tofu, integralne žitarice, mahunarke i orašasti plodovi, prenosi Health24.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.