Koliku će štetu koronavirus nanijeti turizmu u HNK-u?

225

Izvjesno je da će turistička predsezona biti loša u brojnim zemljama, a upitno je i na koji način će se vratiti povjerenje putnicima koji zbog pojave koronavirusa ne putuju.

MARKETING

Istražujemo koliku štetu će pretrpjeti turistička sezona u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Otkazan je i Berlinski sajam turizma, od kojeg su turistički radnici imali velika očekivanja.

Neke države zatvorile su svoje granice za putnike koji dolaze iz ugroženih područja i otkazale letove. U mostarskoj zračnoj luci let ka Rimu, zakazan za 2. ožujka, otkazan je u posljednjem trenutku.

– Nemamo zvaničan stav državnih institucija o otkazivanju letova prema Italiji. Radimo sve u skladu s procedurama BHDC-a – navodi Aida Cvijetić, glasnogovornica kompanije FlyBosnia.

Svoje preporuke zračnoj luci izdao je i Krizni stožer HNK-a.

– Preporuka je da se smanje letovi s Italijom barem mjesec-dva dok ne vidimo kako će se dalje tamo razvijati stanje – napominje Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK-a.

Stanje u HNK-u se pomno prati. Svjesni su mnogi da je turizam kao ekonomska grana glavni pokazatelj financijske štete koju bi mogla prouzročiti globalna epidemija izazvana koronavirusom.

– Rastao je broj gostiju iz Turske i Kine. Nažalost, upitno je kako će se reflektirati činjenica pojave koronavirusa. Nadamo se da će to biti prolaznog karaktera – kaže Stjepan Primorac, predsjednik turističkog klastera Hercegovina.

– Naša obaveza je da i dalje radimo sve kao da je normalno, ali se moramo pripremiti i očekivati kakva će biti reakcija na prvom mjestu naše države, a naravno i država u okruženju – ističe Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice HNK-a.

Turističke agencije već osjećaju promjene, te se okreću drugom tržištu.

– Prema dunavskoj delti: Mađarskoj, Srbiji, Rumunjskoj i Bugarskoj. Tamo nam odlično ide booking, nema nikakvih problema. Što se tiče Azije i dalekih zemalja, tu je sve stalo. To je, možda, i pozitivno za Europu, vratit će se turizam u Europu – smatra Mili Bijavica, direktor turističke agencije.

Bijavica pojašnjava da je predsezona u HNK-u već u minusu s obzirom na to da Azijati i Talijani u ovom razdoblju najviše putuju.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.