Kome je palo na pamet da je žena zaglavila brod u Sueckom kanalu

139

Dvadesetdevetogodišnja Marwa El Selehdar, inače prva žena kapetan broda u Egiptu, ostala je šokirana glasinama i natpisima na nekim portalima da je kriva za nedavnu blokadu Sueckog kanala.

MARKETING

Marwa El Selehdar nije mogla da vjeruje šta se dešava kada je saznala da su se na portalu Arab news navodno pojavili članci na engleskom jeziku da je ona kriva što se brod „Ever given“ zaglavio u Sueckom kanalu, pa su čak objavljene i fotografije. Ova vijest se munjevito proširila društvenim mrežama, ali je na sreću, ubrzo utvrđeno da se radi o fotomontaži.

„Činilo mi se da mi možda neko namjerno smješta takvu priču zato što sam uspješna žena u ovom poslu ili zato što sam Egipćanka“, naglašava Marwa u izjavi za BBC.

Inače Marwa u vrijeme blokade nije bila ni blizu te nesreće. Kao kapetan nalazila se na brodu „Aida IV“ stotinama kilometara dalje, u Aleksandriji, ali se uplašila da bi ova lažna vijest mogla da utiče na njenu budućnost u zanimanju u kome ionako dominiraju muškarci. Od svih svjetskih moreplovaca svega dva odsto su žene, po podacima Međunarodne pomorske organizacije.

„Taj lažni članak na engleskom jeziku se proširio i u drugim zemljama. Uložila sam ogroman napor da negiram navode, jer to utiče na moju reputaciju i trud koji sam uložila da budem ovdje gdje sam sad“, kaže Marwa, koja je upisala i završila pomorsku akademiju iako su je do tada pohađali samo muškarci, ali samo zato što je dobila garanciju od tadašnjeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Priznaje da se tokom studija na svakom koraku suočavala sa ekstremnim seksizmom.

„Na brodu su bili samo stariji muškarci i bilo mi je jako teško da uspostavim komunikaciju. Ali bilo je izazovno proći kroz sve to i to ni malo nije uticalo na moje mentalno zdravlje“, ističe mlada pomorka.

„Ljudi u našem društvu još uvijek ne prihvataju ideju da djevojke rade na moru daleko od svojih porodica“, dodaje. „Ali kada radite ono što volite, nije neophodno da tražite dozvolu od drugih“.

Po završetku studija, Marwa je napredovala do čina prvog oficira i zapovijedala „Aidom IV” koja je bila prvo plovilo koje je prošlo novoproširenim Sueckim kanalom 2015. godine. U to vrijeme je bila najmlađa i prva žena kapetan, Egipćanka, koja je prošla ovim plovnim putem.

Na Dan žena 2017. godine dobila je priznanje i od predsjednika Abdu Fataha El-Sisija.

„Moram da naglasim da sam poslije tog lažnog članka postala još popularnija“, ali tvrdi da i dalje nije uspjela da otkrije ko je i zašto započeo da širi tu lažnu vijest o njenom učešću u nedavnim događajima u Sueckom kanalu.

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/BBC

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.