Komesar MUP-a ZDK Semir Šut: Procesuirat ćemo prijetnje novinarima na društvenim mrežama

705

Na inicijativu grupe novinara sa područja Zenice, danas je u Centru za edukaciju policijskih službenika održan sastanak sa Semirom Šutom, policijskim komesarom Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, Admirom Gazićem, načelnikom Policijske uprave, Adnanom Duranovićem, šefom Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I, Esadom Mujićem, šefom ureda policijskog komesara, komandirima policijskih stanica Centar i Crkvice u Zenici, Senaidom Hasićem, komandirom Specijalne policijske jedinice, te inspektorima za dokumentiranje sajber kriminala.

MARKETING

Tom prilikom je izražena volja policijskih struktura na području ZDK, s akcentom na grad Zenicu, da se stane ukraj omalovažavanju, prijetnjama i ugrožavanju sigurnosti novinara na lažnim Facebook stranicama i profilima.

Komesar Šut u svojoj izjavi nakon sastanka poručio je kako, ne želeći ulaziti u slobodu govora, koja je zagarantirana Ustavom, svi građani moraju dobro razmisliti o svom javnom nastupu, komentarima i objavama na društvenim mrežama.

– Nesporna je sloboda govora, ali kada komentiramo odgovarajuće pojave, svi trebamo razlučiti šta su to sloboda govora, društvena kritika, javni politički stavovi… Sve to, međutim, postaje opasno kada se ulazi u sferu javne prijetnje i ugrožavanja novinara i njihovih porodica – kaže Šut.

Dodaje da je poželjna sloboda izražavanja, ali da i ona ima svoju granicu.

U tom kontekstu, najavio je da će MUP ZDK oformiti posebnu liniju za pomoć novinarima te da će u narednom periodu, kao što su to činili i do sada, još intenzivnije pratiti komentare i objave građana na Facebooku koje ugrožavaju ne samo novinare nego i sve druge građane, ali i postupati po prijavama novinara.

– Postupat ćemo po svakoj prijavi u skladu s već uspostavljenim procedurama. Utvrdit ćemo identitet izvršilaca i podnijeti izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu ZDK – najavio je Šut.

Avaz / Visoko.co.ba

Komentari

komentara