Komšić i Džaferović uoči trilateralnog sastanka u Beogradu

99

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine ove sedmice putuju u službenu posjetz Beogradu. Tamo će u utorak biti održan sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Na stolu će se naći niz pitanja, kako političkog tako i ekonomskog karaktera.

MARKETING

Godinama odnose BiH i Srbije opterećuje niz pitanja. Već 16 godina nema pomaka o četiri sporne tačke na granici BiH i Srbije. O prijedlozima se čulo u medijima, ali zvanični nikada nisu stigli. Sporno je i iskorištavanje hidropotencijala rijeke Drine, a posljednjih mjeseci u fokusu je i migrantska kriza. Već je razgovarano o mogućem zajedničkom djelovanju dvije države, a sastanak u Beogradu mogao bi donijeti i prve konkretne prijedloge.

“Da policijski organi jedne i druge države probaju nešto zajedno uraditi u smislu kontrole granice – Srbija izlaska iz Srbije, a mi ulaska u BiH. Pa ćemo vidjeti, mislim da je to vrlo zgodna prilika da i o tim stvarima porazgovaramo”, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić (DF).

U fokusu trilateralnog sastanka bit će i ekonomske teme – nova ulaganja Turske u zemlje regije i BiH, ali i nastavak dogovorenih projekata. Očekuje se polaganje kamena temeljca u blizini Rače za autoput Sarajevo – Beograd.

“Govorit ćemo o odnosima u regionu, govorit ćemo o zajedničkim infrastrukturnim projektima, izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd, a naravno da ćemo govoriti i o bilateralnim odnosima između svih ovih zemalja”, najavljuje član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA).

Na stolu će biti i nekoliko bitnih pitanja za stabilnost regiona, poput pregovora Srbije i Kosova, ali i ukidanje barijera u vidu stopostotnih taksi koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i naše zemlje.

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara