Konačno je obnovljena zgrada gdje je zasjedao ZAVNOBiH

157

Zgrada u kojoj je 25. novembra 1943. godine, nakon pet stoljeća, obnovljena državnost te potvrđene historijske granice BiH, decenijama je propadala. Konačno je obnovljena zahvaljujući odluci Ministarstva civilnih poslova BiH, koje je izdvojilo 175 hiljada maraka za projekt Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Republike Srpske „Revitalizacija Muzeja ZAVNOBiH-a“.

Devastirana zgrada u kojoj je pisana svijetla historija bratstva i jedinstva, inače nacionalni spomenik BiH, godinama je dočekivala sve one koji su dolazili slaviti zemlju na mjestu njenog rođenja. Uprkos tome što je 2002. godine proglašena nacionalnim spomenikom, dugo je bila u ruševnom stanju. Nijedan nivo vlasti nije preuzimao inicijativu za njenu rekonstrukciju.

„Prvi dio je već završen, odnosno obnova infrastrukture. Drugi dio će biti obnovljen već početkom sljedeće godine. Radi se o originalnoj postavci“, objašnjava Njegoš Tomić, saradnik za kulturu Kulturno-sportskog centra Mrkonjić-Grad.

Nakon dugogodišnjih apela da se ovaj nacionalni spomenik obnovi, članovi udruženja antifašista žele vjerovati da je obnova tek početak nekih novih odnosa prema istinskim vrijednostima.

„Za nas je to jedan od najznačajnijih momenata kada je u pitanju historija BiH, posebno u ovim trenucima kada u BiH imamo antiustavno i antidejtonsko djelovanje“, kaže Amela Lolić, predsjednica SABNOR-a SBK-a.

Nadležni, kao i građani Mrkonjić Grada, vjeruju da će obnova muzeja u kojem su donesene historijske odluke ponovo biti mjesto susreta.

„Mislimo da će sama činjenica da je obnovljen sve nas ovdje u regiji uvezati, naročito sa našim komšijama iz Jajca“, dodaje Tomić.

Upravo u Jajcu, na Drugom zasjedanju AVNOJ-a, potvrđene su odluke ZAVNOBIH-a iz Mrkonjić- Grada. A ovaj simbol državnosti i prije 78 godina postao mjesto zajedničkog dogovora da je BiH jedinstvena, suverena i nedjeljiva zemlja u kojoj svi njeni narodi imaju jednaka prava, a pri tome je i srpska i hrvatska i muslimanska.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.