Naslovnica BiH Konaković: NA...

  Konaković: NATO i ugovor sa IZ BiH preduvjet za formiranje Vijeća ministara

  35

  Predsjedništvo Naroda i Pravde smatra kako poštivanje ranije preuzetih obaveza iz puta Bosne i Hercegovine ka NATO-u i potpisivanje ugovora države sa Islamskom zajednicom BiH moraju biti preduvjet za formiranje Vijeća ministara BiH na čemu insistira Milorad Dodik i SNSD.

  Iz Predsjedništva Naroda i Pravde podsjećaju kako je kadar SNSD-a Nebojša Radmanović kao tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH još 2009. jasno iskazao opredijeljenost naše zemlje za članstvo u NATO-u te je lično podnio zahtjev za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP).

  „Poštivanje ranije preuzetih obaveza na euroatlantskom putu BiH mora biti temelj i preduvjet bilo kakvih pregovora o formiranju nove vlasti na nivou BiH. Narod i Pravda iskazuju punu podršku svim probosanskim snagama na državnom nivou da istraju u odbrani interesa i zaštiti države. Pozdravljamo stavove članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića o potrebi definiranja prioriteta koji su vitalni za našu državu prije formiranja vlasti“, stav je Predsjedništva Naroda i Pravde.

  Iz Naroda i Pravde dodaju kako sa pojedinim strankama nisu saglasni oko mnogih pitanja i da je stav ove stranke kako sa takvima neće ići u koaliciju.

  Istovremeno, Narod i Pravda će uvijek, bez obzira na političke razlike, stati rame uz rame sa onim snagama koje staju u odbranu jedine nam domovine, njenih granica, simbola i, na kraju, njenog opstanka.

  „Pozivamo probosanske snage da ostanu ujedinjenje oko ključnih državnih interesa, a članove Predsjedništva BiH pozivamo da prije imenovanja mandatara za sastavljanje Vijeća ministara BiH riješe pitanje ugovora države sa Islamskom zajednicom BiH. Podsjećamo da je Islamska zajednica jedina tradicionalna vjerska zajednica u BiH koja nema ovakav ugovor, a njegovo usvajanje blokirano je iz čisto političkih motiva. Ne postoje nikakve zapreke da se otkloni nepravda i neravnopravan položaj u koji su dovedeni bosanskohercegovački muslimani i to mora biti preduvjet za bilo kakve razgovore o formiranju vlasti“, kategorični su iz Naroda i Pravde.

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.