Konstituirajuća sjednica: Mandatar Vlade TK bit će Denijal Tulumović?

104

Skupština Tuzlanskog kantona danas je nastavila konstituirajuću sjednicu na kojoj se raspravlja o izboru novog rukovodstva Skupštine. Formirana je nova skupštinska većina koju čine SDA, DF, SBB, SBiH, dva zastupnika SDP-a i jedan zastupnik PDA.

MARKETING

U Klubu Bošnjaka je deblokiran izbor kandidata u rukovodstvo Skupštine, kandidat SBB-a Lejla Vuković dobila je najviše glasova u Klubu. Budući, da kandidati SDP-a nisu dobili većinu glasova za izbor u rukovodstvo Skupštine, sve je vraćeno na početak. Klubovi Srba i Hrvata ponovo odlučuju o svojim kandidatima.

Iako nova skupštinska većina tvrdi da, mimo Ustava TK i poslovnika Skupštine može zaključkom predložiti kandidate iz reda srpskog i hrvatskog naroda, opozicija upozorava da je takav izbor neustavan. Kandidati nove skupštinske većine u rukovodstvo Skupštine iz reda srpskog i hrvatskog naroda su Žarko Vujović i Boris Krešić.

Nakon izbora novog rukovodstva Skupštine, tri člana skupštinskog rukovodstva će između sebe izabrati predsjedavajućeg koji će, kako saznajemo, veoma brzo izabrati mandatara. Mandatar će najvjerovatnije, kako FTV nezvanično saznaje, biti Denijal Tulumović. U novoj skupštinskoj većini od danas je i Smajo Mandžic, zastupnik PDA.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara