Istraživanje je objavljeno u BMJ magazinu, a pokazalo je da dnevna konzumacija 100 ml voćnog soka povećava rizik od raka za čak 50 posto. Istovremeno, naučnici nisu pronašli vezu između umjetno zaslađenih pića i rizika od raka.
“Rezultati ovog istraživanja ukazuju na značajnu povezanost između konzumacije zaslađenih sokova i rizika od svih vrsta karcinoma, uključujući i rak dojke. Iznenađujuće je to što rizik od obolijevanja od raka imaju i potrošači čistog voćnog soka. To je potrebno dodatno istražiti”, rekao je profesor Ian Johnson koji nije bio uključen u ovo istraživanje.
Glavna autorica studije Mathilde Touvier rekla je da su rezultati ovog istraživanja dodati istraživanju koje je pokazalo da je smanjena konzumacija zaslađenih pića veoma dobra za ljudsko zdravlje.
Sugerirala je da ograničite konzumiranje zaslađenih pića.
“Sva pića, sa šećerom ili bez njega, sigurna su za konzumiranje kao dio uravnotežene prehrane”, naveli su iz Američkog instituta za piće.
Ističu kako kompanije za proizvodnju sokova rade na tome da osiguraju više izbora sa smanjenim udjelom ili potpuno bez šećera, u manjim pakovanjima, kao i s jasnim informacijama o kalorijama.
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.