Naslovnica Zanimljivosti Fitness Konzumiranje ...

Konzumiranje kofeinskih napitaka tokom vježbanja može biti štetno za bubrege

Konzumiranje pogrešne vrste pića kada vježbate može vas dovesti u opasnost od nastajanja bolesti bubrega, upozorava nova studija.

14

Konkretno, najveća prijetnja može nastati od uzimanja slatkih kofeinskih bezalkoholnih pića tokom intenzivnog fizičkog napora kada je vani visoka temperatura, prema stavu istraživača s Univerziteta u Buffalu u New Yorku.

Ovo malo istraživanje obuhvatilo je 12 zdravih odraslih osoba koje su dugo radile vježbe u laboratorijskim uslovima koji su bili podeseni na 35 stepeni celzija. U jednoj sesiji učesnici studije pili su visokofruktozno kofeinsko bezalkoholno piće, a u drugoj su pili vodu. Prošlo je najmanje sedam dana između sesija.

Nakon sesije u toku koje su konzumirali bezalkoholno piće učesnici su imali viši nivo kreatinina u krvi i nižu stopu glomerularne filtracije, tj. oba markera koji ukazuju na oštećenje bubrega. Ove privremene promjene nisu se desile kada su učesnici pili vodu tokom vježbanja.

Istraživači su također otkrili da su tokom i nakon konzumiranja bezalkoholnog pića učesnici imali viši nivo vazopresina u krvi, hormona koji podiže krvni pritisak. Također su bili blago dehidrirani, istakao je autor studije Zachary Schlader.

“Potrošnja bezalkoholnih pića tokom i nakon vježbanja pri visokoj temperaturi ne rehidrira. Dakle, konzumiranje bezalkoholnih pića kao pića za rehidraciju tokom vježbanja u vrućini možda i nije idealno rješenje”, izvijestili su istraživači.

Studija je nedavno objavljena u časopisu American Journal of Physiology – Regulatory, Integrative and Comparative Physiology.

U trening sesijama učesnici su proveli 30 minuta na traci za trčanje, nakon čega je uslijedilo petominutno dizanje tegova te vježbe spretnosti. Zatim su se učesnici odmorili 15 minuta za vrijeme čega su pili blizu 500 ml bezalkoholnog pića ili vode.

Nakon pauze ponovili su ciklus još tri puta tokom ukupno četiri sata. Prije nego što su napustili laboratoriju učesnicima je dato još tečnosti.

Prije, neposredno nakon i 24 sata poslije svakog ispitivanja istraživači su mjerili tjelesnu temperaturu sudionika, broj otkucaja srca, krvni pritisak, težinu te promjene na bubrezima, prenosi Health24.

klix.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.