Naslovnica Svijet Regija Korać: SAD i ...

Korać: SAD i Rusija neće se direktno uključiti u dijalog Beograda i Prištine

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine očekuje do kraja ovog mjeseca.

33

Vučić je uvjeren da nije realno donijeti rješenje za Kosovo bez učešća SAD-a i Rusije.

– Da li je moguće donijeti rješenje bez SAD-a i Rusije? Nije. Te zemlje moraju biti obavještavane i saglasne s tim što bi bio eventualni dogovor – tvrdi srbijanski predsjednik.

Ukoliko dogovora ne bude, svjestan je, Srbiji predstoji težak vremenski period.

Politički analitičar i srbijanski političar Žarko Korać u razgovoru za Vijesti.ba ističe kako uopšte ne zna na osnovu čega Vućić očekuje nastavak briselskog dijaloga, s obzirom da je između dvije strane prisutno jako puno tenzija.

Korać ne vjeruje da će se SAD i Rusija direktno uključiti, jer bi to podrazumijevalo ozbiljnu promjenu formata pregovora.

– Nije da su SAD nezainteresovane, ali to bi sad bio jedan potpuno novi format dijaloga. Zašto bi se uključivale SAD i Rusija? Pa to se smatra evropskim problemom i od početka se vodi pod pokroviteljstvom EU, a SAD i Rusija nisu u EU. Pa, onda nek se uključe i Kina, i Etiopija… I kuda to ide? – pita se Korać.

Prema njegovim riječima, SAD i Rusija već sada imaju određeni utjecaj i na srbijansku, ali i na kosovsku stranu.

Podsjeća da je kamen spoticanja Beograda i Prištine u zajednici srpskih opština.

– Srbija insistira da se to riješi, a Kosovo želi da se prije toga otvore neki drugi problemi, poput recimo energetskog sporazuma. Problematično će biti definisati prioritete u pregovorima, što će određivati EU, koja će rješenje ponuditi diplomatskim putem – mišljenja je Korać.

Naglašava kako je najvažnije da dijalog bude nastavljen.

– Evo, gledajte Grčku i Makedoniju, koje 18 godina razgovaraju. Znači, pauze se prave, ali je važno da pregovori idu. Najgore je kad se prekinu – ocijenio je Korać.

Napominje kako su i Srbija i Kosovo pod ogromnim pritiskom da postignu određeni sporazum.

– Kosovo Srbiji nije jedini, ali jeste najveći problem u daljem toku pregovora s EU. Međutim, Srbija se suočava i s brojnim drugim problemima, poput recimo pravnog ustrojstva, vanjske politike… – dodao je Korać.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.