Koračajmo zajedno s Asjom: Počela borba malene heroine za prvi korak, pomozimo joj da prohoda

199

Malena Asja Sućeska iz Sarajeva, rođena 25. jula 2018. godine, dospjela je nedavno u centar pažnje bh. javnosti, nakon što je otvorena akcija prikupljanja sredstava za liječenje rijetke bolesti Artrogripoze, s kojom je ova malena heroina rođena.

Riječ o stanju koje karakterizira ograničenost pokreta u zglobovima i deformitetima na ekstremitetima. Kod Asje su zahvaćeni svi zglobovi: ramena, laktovi, šake, kukovi, koljena i stopala. Liječenje se sastoji od medicinske rehabilitacije koju treba početi što prije. Samo liječenje podrazumijeva veliki proces u kojem su uključeni ortopedi, fizijatri, neuropedijatri i ono traje godinama, a cilj mu je osposobiti pacijenta za samostalno kretanje, bez pomoći druge osobe ili stručnih pomagala.

“Iako je čeka još mnogo borbe, ponedjeljak, 13. maja 2019. godine postat će veoma važan datum u Asjinom životu, jer je tada počela njena borba za prvi korak. Naime, doktorica Schafer odradila je prvo gipsanje, koje će se raditi dva puta sedmično uz fizikalne vježbe prije svakog gipsanja. Također, Asji će se raditi i ergoterapija na rukama, te je doktorica savjetovala da se naprave male ortoze za šake, koje će joj ih držati otvorenim. Na slikama možete vidjeti njen osmijeh, koji govori koliko je hrabra i vesela i to nam daje snagu da izdržimo sve što slijedi. Šalje vam svima puno poljubaca”, napisali su Asjini roditelji na Facebook grupi putem koje prikupljaju novac za njeno liječenje.

Inače, Asja je rođena s dvije rupice na srcu (ASD, VSD) koje su se tek zatvorile u sedmom mjesecu života i tek tada roditelji su od kardiologa dobili odobrenje da mogu početi s fizikalnim tretmanom. Zbog neadekvatne zdravstvene pomoći u BiH, preporučeno im je da kontaktiraju dječiju kliniku za ortopediju u Aschau u Njemačkoj i došli do saznanja da se troškovi liječenja kreću oko 100.000 eura.

Molimo sve one koji su u mogućnosti da pomognu Asji, da je u bućnosti vidimo kako korača i uživa u igri sa svojim vršnjacima, te da se ne razlikuje od druge djece. Na Facebook stranici „Koračajmo zajedno s Asjom“ možete pratiti tok liječenja, kao i Asjin napredak.

Asji možete pomoći pozivom na humanitarni broj 090/292-099 (BH Telecom).

Također, objavljen je i broj tekućeg kao i deviznog računa kako bi svi oni, koji žele pomoći, mogli uplatiti sredstva za liječenje.

UPLATE IZ BIH

ASJA SUĆESKA

INTESA SANPAOLO BANKA DD BIH

TRANSAKCIJSKI RAČUN: 1541029938495517

UPLATE IZ INOSTRANSTVA

INTESA SANPAOLO BANKA DD BIH

ASJA SUĆESKA, OBHODŽA 76, 71 000 SARAJEVO

IBAN: BA391541029938495517

BROJ RAČUNA: 384955-29-628144

SWIFT: UPBKBA22

Komentari

komentara