Koronavirus ušao u skoro sve institucije u Kantonu 10

83

Na području Kantona 10 epidemiološka situacija vezana za korona virus pogoršava se iz dana u dana a virus je ušao u sve institucije, od zdravstvenih, škoskih, do inspekcije, kantonalne vlasti i lokalnih samouprava.

MARKETING

Hladnije vrijeme, boravak u zatvorenom prostoru, nepoštivanje higijensko epidemioloških mjera, brojna druženja i svadbena veselja sa 200, 300 pa i više uzvanika doveli su i do naglog povećanja broja pozitivnih na korona virus.

“Doduše malo smo intenzivirali i broj testiranja, ali naravno, situacija na terenu nam zahtjeva, imamo 405 aktivnih slučajeva, na općini Livno imamo 294, u Tomislavgradu 90, u Drvaru 12 aktivnih, Kupresu 4, u Glamoču 5)”, kazala je Dr. Diana Mamić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Kantona 10.

Pozitivnih osoba sigurno ima više, tvrdi dr. Mamić kao i to da se te osobe liječe same, ili se zbog posla ne žele javiti u zdravstvenu ustanovu. Od početka pandemije od posljedica korone preminulo je 27 osoba, a i kapaciteti u Kantonalnoj bolnici su popunjeni.

“Imamo dvije jedinice covid odjela i to je nekih 20-tak pacijenata i tu se liječi srednje teška klinička slika, dok osobe sa izuzetno teškom kliničkom slikom se liječe u SKB u Mostaru i tu se trenutno nalazi 5 osoba”, dodaje dr. Diana Mamić.

Virus je ušao u zdravstvene ustanove, škole, inspekciju, policiju, općinske i kantonalne institucije vlasti, gospodarske subjekte, no, unatoč tomu na ulicama Livna građani s maskom i dalje su manjina u odnosu na one koji ih ne nose.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara