Kovač: Potrebne su izmjene Izbornog zakona BiH da Bošnjaci ne biraju hrvatske predstavnike

Hrvatska je jedna od država koja je potpisala Dejtonski mirovni sporazum i ima obavezu da potiče sve strane na provedbu Ustava, istakao je bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Miro Kovač u intervjuu za TV1, odgovarajući na pitanje radi li se o uplitanju u unutrašnja pitanja BiH kada aktuelni hrvatski šef diplomatije Davor Ivo Stier kaže da BiH mora do sredine ove godine mijenjati zakonodavni okvir koji govori o borbi protiv ekstremizma i radikalizma.

131
24.09.2014., Zagreb - Dr. Miro Kovac, medjunarodni tajnik HDZ-a i sef predsjednicke kampanje Kolinde Grabar Kitarovic. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Poruku Stiera, navodi, gleda kao poticaj da institucije u BiH što bolje funkcioniraju.

MARKETING

“Ima više od 80 odluka Ustavnog suda BiH koje trebaju biti provedene. To nije dobro. To je normalan poticaj BiH“, istakao je predsjednik Odbora za vanjsku politiku i član Odbora za evropske poslove Sabora Hrvatske, te bivši ministar vanjskih polova Miro Kovač u Dnevnniku TV1.

Osvrnuo se i na brojke koje je iznosila predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar – Kirarović po pitanju ekstremizma u BiH i osoba koje se vraćaju sa stranih ratišta. Kaže, ne treba biti osjetljiv jer je terorizam globalni fenomen.

“Teško koja zemlja je imuna na terorizam. Prijetnja postoji i drugdje. Važno je da institucije funkcioniraju i pozitivno je što je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić istakao da su stvari pod kontrolom. Riječ je o poticanju prijatelja u BiH da naprave što je moguće više dobroga, a kako bi BiH krenula putem evroatlanskih integracija. Treba da se promjeni Izborni zakon i ispoštuje odluka Ustavnog suda, kako Bošnjaci ne bi mogli birati hrvatske predstavnike u vlasti“, poručio je bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske.

Ne bi se usudio govoriti na način da je Bih zemlja na rubu raspada, istakao je Kovač, komentarišući takve poruke koje je slao bivši visoki predstavnik u BiH i aktuelni ministar vanjski poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

“Vjerujem da će se stvari popraviti u BiH. Očekujemo i odgovore na upitnik EK. Idemo korak po korak. Bitno je da postoji minimum konsenzusa tri naroda. Antagonizama će biti, kao i u drugim višenacionalnim državama“, smatra Kovač.

Poručio je i da BiH već jeste federalizirana, pa je dodao da se ne bi opterećivao pričom o federalizaciji BiH.

“Treći, četvrti, peti entitet su etikete. Treba biti realan. Postoje dva entiteta. U RS ima malo Hrvata i malo više Bošnjaka. U Federaciji su Bošnjaci i Hrvati većina. Hrvati žele promjenu Izbornog zakona i to treba rješiti, a onda krenuti s ubrzanom integracijom u EU. Bošnjački narod, kao najveći, ima i najveću odgovornost i vjerujem da će se stavr povjerenja rješiti kako bi se Hrvati bolje osjećali“, poručio je Kovač.

Komentirao je biši hrvatski šef diplomatije i secesionističke težnje RS, te jačanje ruskog uticaja na Balkanu. Kaže, raznih uticaja ima svuda.

“Ono što je važno, da, ako imamo područije u trbuhu EU, onda je naša obaveza da se privilegirano bavimo BiH i susjedima. Moramo biti glavni motor za ekonomski razvoj“, poručio je Miro Kovač za TV1.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara