Krajem septembra počinje izgradnja Bloka 7 TE Tuzla

187

Izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, najveće poslijeratne investicije od strateškog interesa za Federaciju, treba početi krajem ovog mjeseca. Od 2010. godine ovaj projekat je iz mandata u mandat prelazio iz ruke u ruku i vraćao se na početak. Zbog političkih trzavica i nerazumijevanja situacije u oblasti energetike projekat je godinama tapkao u mjestu.

MARKETING

Bosna i Hercegovina godinama čeka na izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla čija je korist višestruka. Riječ je o jednom od najvažnijih projekta za ekonomski razvoj naše zemlje, koji bi, da nije bilo posljednjeg rata, trvrde stručnjaci, napajao električnom energijom čak dvije bivše republike – BiH i Hrvatsku.

– Očekujemo da do kraja septembra ili početkom oktobra započenemo pripremne radove za izgradnju Bloka 7 – kaže Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektroprivreda BiH.

Bosna i Hercegovina će realizacijom ovog projekta osigurati enegetsku nezavisnost u narednih 50 godina. S druge strane, izgradnja ovog bloka podrazumijeva gašenje blokova tri, četiri i pet, a krajnji rezultat je i smanjenje zagađenja.

– To će biti elektrana koja ima sve performanske svake moderne elektrane u Evropi i ne treba biti nikakvog straha da se mi nalazimo u posebno teškim okolnostima u odnosu na građane drugih evropskih zemalja – priča Bajazit Jašarević, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH.

S druge strane, proteklih mjeseci se u medijima moglo čuti da se Energetska zajednica sa kojom će se provesti postupak medijacije protivi izgradnji Bloka 7. No, iz Energetske zajednice su istakli da to nije tačno. Niti se protive izgradnji Bloka 7 niti im smeta što projekat kreditira Kineska banka, ali insistiraju da se poštuju propisi Evropske unije, a o pitanju državne pomoći u vidu garancije za kredit. Tako je Zastupnički dom Federalnog parlamenta većinom glasova na sjednici u martu dao saglasnost Vladi FBiH za davanje garancije.

– Imali smo sastanak kod Wigemarka, bila je i delegacija Energetske zajednice. Konstatovali smo da su od muhe napravili slona. Ne znamo za čiji račun – kaže Fadil Novalić, premijer FBiH (SDA).

Elektroprivreda BiH već devet godina sakuplja saglasnosti i dozvole za izgradnju Bloka 7 kojih je već sada na desetine dobijenih, a ni sama medijacija Evropske zajednice neće moći spriječiti izgradnju. Jedino što koči početak radova, jeste pismo podrške koje treba potpisati Vijeće ministara. Ovim činom napokon bi bila stavljena tačka na priču oko izgradnje Bloka 7 TE Tuzla, čak 30 godina nakon što je prvi put i započeta.

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara