“Kralj džeparoša” Elvis Salčinović osumnjičen da je u Lukovom polju snimao i objavljivao torturu nad djecom

520

Pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su Zeničanina Elvisa Salčinovića (44) u njegovoj kući u Lukovom polju zbog sumnje u nasilje prema maloljetnoj djeci i da je to snimao i javno objavljivao. On je osumnjičen za krivična djela ugrožavanje sigurnosti i nasilje u porodici.

MARKETING

“E.S. je odranije poznat kao višestruki povratnik u vršenju teških krivičnih djela opšteg kriminaliteta i oružanih sukoba na području Zenice, te organizovanog međunarodnog kriminala u vezi s trgovinom ljudima”, navodi se u saopštenju FUP-a.

Kako su dodali, po naredbi Općinskog suda u Zenici izvršeni su pretresi na tri lokacije, a na jednoj je zatečeno sedmoro maloljetne ženske djece, uzrasta od novorođenčeta do 14 godina, bez roditeljskog i drugog staranja i nadzora.

“U cijeli slučaj uključio se i Centar za socijalni rad u Zenici, čiji službenici su bili prisutni tokom pretresa i nastavljaju aktivnosti iz svoje nadležnosti”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da su prilikom današnjih aktivnosti i pretresa identifikovane žrtve navedenih krivičnih djela, te su pronađeni i oduzeti predmeti koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

“Osumnjičeni E.S. je u prethodnom periodu torturu prema malodobnoj djeci snimao mobitelom i objavljivao putem drušvenih mreža, usljed čega je došlo do uznemirenja javnosti”, dodaju u FUP-u.

Nad njim je vršena kriminalistička obrada u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Zenici i on će u zakonskom roku biti predat nadležnom tužilaštvu uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Pretresi su vršeni uz asistenciju Specijalne policijske jedinice FUP-a, kao i policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Salčinović (ranije prezime Hamidović) je u Zenici, ali i Evropi, poznat po pripadništvu kriminalnoj grupi u kojoj su i njegovi sinovi, a koja se bavila džeparenjem. Njega se mediji prozvali “kraljem džeparoša”, a pomenuta grupa je i ranije terećena da je djevojke iz BiH vodila u Francusku, gdje su ih primoravali da za njih džepare i na taj su način, kako se sumnja, zaradili više od dva miliona evra. Oni su imali razgranatu mrežu džeparoša širom Evrope, a prema ranijim pretpostavkama, vjeruje se da je u posljednjih 10 godina pod njihovom kontrolom bilo više od 500 maloljetnika, uglavnom Roma iz cijelog regiona. Takve šokantne podatke su tokom ranijeg suđenja jednom od članova grupe iznijeli tužioci u Francuskoj, koji su rukovodili istragom protiv zloglasnog klana. Osim u Francuskoj, svoje ogranke imali su i u Austriji, Italiji, Belgiji i Španiji, i u tim zemljama članovi grupe imaju hapšenja i presude.

visoko.co.ba/nezavisne.com

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.