Krsmanović najavio revitalizaciju starog SDS-a još prije tri mjeseca: Sve je ovo Dodikovo maslo

Političke igre

782

Revitalizaciju starog rukovodstva SDS-a među kojima su i osuđeni ratni zločinci najavio je Zdravko Krsmanović zastupnik u Narodnoj skupštini RS još u martu ove godine, a iza toga stoji predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, koji pokušava srušiti aktuelnog lidera ove stranke Mladena Bosića, piše bh. novinska agencija Patria.

MARKETING

Staro rukovodstvo Srpske radikalne stranke, u kojem je i Momčilo Krajišnik osuđen pred sudom u Hagu na 20 godina za ratne zločine, najavilo je da će obnoviti rad izvornog SDS-a, jer su, kako su naveli, ogorčeni politikom koju vodi Bosić.

No, iza cijele priče, tvrde sagovornici bh. novinske agencije Patria, krije se posve druga istina, odnosno, pokušaj Dodika da razbije aktuelno rukovodstvo SDS-a koje je najavilo njegovo hapšenje zbog privrednog kriminala u bh. entitetu Republika Srpska, istog dana kada dobiju većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), a to bi se moglo desiti najkasnije do kraja ove godine.

– Nakon 31. marta 2015. godine (formirano Vijeće ministara BiH u kojem nema SNSD-a, sačinjavaju ga koalicioni partneri sačinjeni od SDA, HDZBiH, DF-a i Saveza za promjene RS među kojima je SDS, PDP, NDP) počinje početak kraja vladavine Milorada Dodika – rekao je Krsmanović za Patriju u martu ove godine, dodajući da će zbog toga on po svaku cijenu pokušati rasformirati SDS, odnosno aktuelizirati staru gardu ove stranke, koja mu daje podršku.

Tri mjeseca nakon toga, Krajišnik je pokrenuo inicijativu kojom želi ponovo uvesti u politički život BiH staru postavku SDS-a, a pomoć je zatražio upravo od Vlade Milorada Dodika.

Analitičari ocjenjuju kako ova ideja neće proći, naročito ne kod glasača u RS-u na lokalnim izborima 2016. godine, koji su i na prošlim izborima pokazali da ne žele glasati za SDS-ove kadrove od prije 20 i više godina, piše Patria.

Komentari

komentara