Naslovnica BiH Politika Krsmanović: N...

Krsmanović: Ne uvlačiti Srbiju u predizborne svrhe u RS

Zajednička sjednica vlada Republike Srpske (RS) i Srbije bit će odražana u Trebinju krajem augusta, a iz entitetske opozicije sumnjaju da bi najava određenih projekata mogla biti samo predizborna priča.

41

Planirano je da, kako je rečeno u vladi entiteta RS, da predstvanici dviju vlada razgovoraju o elektroenergetskim projektima koji bi se zajednički radili, i to izgradnji dvije hidroelektrane na gornjem toku rijeke Drine – Paunci i Foča.

Zasad nadležna ministarstva, kako tvrde u Vladi RS, vrše pripreme za ove projekte, nakon čega bi trebalo da se provode pregovarački postupak i dodijeli koncesija „Elektroprivredi RS-a“, koja bi u tom poslu sarađivala sa kolegama iz Srbije.

Međutim, poslanik NDP-a u Skupštini RS-a Zdravko Krsmanović upozorava da za projekat hiroelektrane Paunci nije urađeno ni idejno rješenje.

– Neophodno je uraditi niz poslova koji su preduslov da bi se ušlo u fazu izgradnje –podsjetio je Krsmanović.

Također, ukazao je i da je pregradni profil lokacije hidroelektrane Foča u centru te općine.

– Lokacija hidroelektrane Foča je u strogom centru grada, od općine udaljena 200 metara – istakao je Krsmanović.

Izrazio je sumnju da bi se najavljeni projekti, ukoliko ne budu pripremljeni, mogli iskoristiti samo u predizborne svrhe, „uvlačeći u sve to i Srbiju“.

Po ranijim planovima, hidroelektrana Foča bi imala instalisanu snagu od 44,15 MW i prosječnu godišnju proizvodnju od 175,9 GWh električne energije, a Paunci instalisanu snagu od 43,21 MW i prosječnu godišnju proizvodnju od 166,9 GWh.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.