Kuba počela vakcinaciju djece od dvije do deset godina

169

Kuba je pokrenula masovnu kampanju vakcinacije protiv koronavirusa za djecu u dobi od dvije do 10 godina vakcinama domaće proizvodnje. Time je postala prva nacija koja vakciniše protiv koronavirusa tako malu djecu.

U više zemlja svijeta je odobrena vakcinacija djece starije od 12 godina. Neke provode klinička ispitivanja na mlađoj djeci. I dok su Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati i Venecuela objavili da planiraju vakcinisati i mlađu djecu, Kuba je to prva učinila.

“Na Kubi imamo porast slučajeva zaraze u pedijatrijskom uzrastu. To je razlog zbog kojeg je naša naučna zajednica prvo odlučila da vakcine Soberanu i Abdala stavi na kliničko isptivanje. Kada je državna regulatorna agencija dala zeleno svjetlo, odobrene su za pedijatrijski uzrast”, kaže dr. Auroli Otaño, direktorica Univerzitetske poliklinike Vedado.

U danu kada je zatražila odobrenje Svjetske zdravstvene organizacije za svoje tri vakcine protiv COVID-19, Kuba je počela masovnu vakcinaciju djece u dobi od dvije do 10 godina. Zdravstveni zvaničnici tvrde da ne bi izložili djecu ni minimalnom riziku da nije dokazano da su vakcine – razvijene i proizvedene u toj zemlji efikasne i sigurne za mališane, među njima i dvogodišnjake. Iz kubanskog Ministarstva zdravstva navode da će kampanja vakcinacije obuhvatiti i djecu do dvije godine.

“U početku sam bila veoma sumnjičava i zabrinuta, ali onda sam se informisala preko društvenih mreža i televizije. Postoje garancije da je vakcina Soberana 2 efikasna za djecu”, priča majka dvogodišnje djevojčice Denise González.

“Vakcinacija je odgađana jer su djeca ta koju moramo najviše zaštititi. Oni su budućnost. Svi testovi su prethodno morali biti obavljeni. Potpuno im vjerujem. Ko god ne želi da se vakciniše, to je njihova odluka, ali preporučujem da vakcinišete svoju djecu”, navodi majka dvogodišnjeg dječaka Isaura Cabañas.

Komunistička Kuba sa 11 miliona i 300 hiljada stanovnika namjerava vakcinisati 90 posto populacije prije sredine novembra kao i svu djecu prije otvaranja škola, koje su većim dijelom zatvorene još od marta prošle godine. Nova školska godina je počela, ali se nastava odvija putem televizijskih programa, s obzirom na to da većina kubanskih domaćinstava nema pristup internetu. Djeca su do sada u velikoj mjeri izbjegla najteže posljedice pandemije.

“Dok sve više odraslih prima vakcine protiv COVID-a, djeca koja još nemaju pravo na to u većini zemalja – čine veći postotak hospitalizacija, pa čak i umrlih zbog COVID-a. Da budem jasna, djeca i mladi se suočavaju sa značajnim rizicima od zaraze”, upozorava Carissa Etienne, direktorica Panameričke zdravstvene organizacije.

Kuba je jedina zemlja regije koja se umjesto uvezenih fokusirala na razvoj vakcina protiv koronavirusa. Istraživanja kažu da je efikasnost kubanske vakcine iznad 90 posto i nakon imunizacije u znatnoj mjeri se smanjuje prenos, težina oboljenja i smrtnost. Kritičari tvrde da ti rezultati moraju proći i nezavisnu provjeru. Da će tako i biti, govori i činjenica da mnogi u svijetu kubanske sposobnosti za proizvodnju vakcina smatraju fenomenom.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.