Kucamo na vrata zaboravljenih asova: Zašto su Munib Alibegović i Suad Agić isključeni, odnosno napustili OO SDA Visoko

1706

Povjereništvo OO SDA Visoko na čelu sa Mirzom Ganićem vratilo je Muniba Alibegovića i Suada Agića uz Amila Neimarliju, Mustafu Kubata i Amera Hindiju u trenutno najviši organ ove stranke, sadašnje Povjereništvo koje bi uskoro trebalo da imenuje novog predsjednika i nove organe stranke. Međutim, vratimo se malo u prošlost da vidimo zašto su Agić i Alibegović uopšte i bili nepoželjni. Drugačiji su razlozi u startu, Agić je sam napustio stranku dok je Alibegović isključen iz iste.

MARKETING

Prije nego je KO SDA ZDK odlučio Alibegovića imenovati članom aktuelnog Povjereništva njemu je uvažena žalba na osnovu koje je vraćen u stranku i čak je na prošlim izborima prisustvovao nekim predizbornim skupovima.

Priča Suada Agića je malo drugačija. On se istina u startu odmah nije slagao sa politikom koju su u tandemu provodili Halim Zukić i Amra Babić i na sastancima Općinskog odbora otvoreno se sukobljavao sa tadašnjim “reformatorima”, ali to nije bio primarni razlog napuštanja stranke. Agić je SDA napustio sa višeg nivoa, nakon održane Konvencije stranke u martu 2013. godine, sa kojom se lično nije slagao i to je javno i rekao, s obzirom da je prema statutu SDA bilo potrebno održati Kongres, a ne Konvenciju. Agić je u momentu istupanja iz SDA bio i član Suda časti ove stranke. Također kao član SDA bio je vijećnik u Općinskom vijeću Visoko, u jednom mandatu je bio i jedini poslanik ove stranke iz Visokog u Skupštini ZDK od 2006-2010. godine. Uvođenjem Povjereništva u OO SDA Visoko i smjenom tadašnjeg predsjednika Ahmeta Kurspahića nije bio zadovoljan i odmah se javno distancirao od politike “nove SDA”.

Ovo su bili razlozi zašto su Alibegović i Agić isključeni, odnosno zašto su napustili stranku. A razlozi zašto su vraćeni u trenutno najviši organ stranke koji odlučuje, to ćemo saznati ubrzo.

Komentari

komentara