Kulakov Han nekad i sad: Mjesto u blizini Breze gdje su se proslavljale pobjede šampionske generacije NK Bosna

Piše: Adnan Jasho Jašarspahić

2641

Vjerovatno ne postoji domaća pobjeda NK Bosna iz sezone 1997/98 koja subotom nije proslavljena u ovoj kafani. Ne postoji Visočanin iz tog vremena koji u potrazi za noćnim životom nije bar jednom krenuo put Breze makar da vidi šta je taj Kulakov Han o kojem se toliko priča. Česte su bile i pojave da i nakon sat vremena čekanja ne uspiješ naći mjesto, a naravno bilo je i onih VIP gostiju iz Visokog koji su uvijek imali mjesto jer su bili dobri gosti i “pružene ruke”.

MARKETING

Narodna muzika je bila u pitanju, nekada i više izvođača za vrijeme iste noći, znalo se vrlo često i kolo zaigrati. Kulakov Han je bio klasični narodnjački klub kakvi će se tek kasnije početi pojavljivati po Zagrebu (Paša) i drugim mjestima kao novi vid zabave za mlade nastao na talasima tadašnje strategije TV Pink i inficiranja javnosti muzičkim sadržajima iz njihove produkcije.

Tih godina svi putevi su starom cestom Visoko – Sarajevo vodili prema Brezi, tačnije par kilometara prije Breze. Dolazili su ljubitelji narodne muzike iz svih krajeva koji gravitiraju Sarajevu i Zenici, a najveće zvijezde u objektu su bile i tada najveće zvijezde NK Bosna koji su harali ligom i pobjeđivali sve pred sobom te prvenstvo u toj sezoni završili na prvom mjestu sa 11 bodova prednosti ispred drugoplasirane ekipe. U toj generaciji Bosne bilo je i nekoliko igrača iz Breze kao u članova stručnog štaba.

Bilo je to jedno interesantno vrijeme koje je sa sobom nosilo razne događaje i pojave koje treba ostaviti u kontekstu tog vremena. A prije neki dan na Facebooku se pojavila fotografija koja sve sama govori za sebe i za koju ne treba nikakav dodatni komentar ili opis.

Komentari

komentara