Sastojci:
- 240 g mljevenih keksa
- 1 žlica kakaa u prahu
- 50 ml slatkog vrhnja
- 40 g maslaca
Za kremu:
- 500 g krem sira
- 400 ml slatkog vrhnja
- 3 jaja
- 150 g šećera u prahu
- 2 žlice oštrog brašna
Za glazuru:
- 40 g maslaca
- 100 g čokolade za kuhanje
Priprema:
Kekse pomiješajte s kakaom, ulijte vrhnje, otopljeni maslac i dobro izmiješajte električnom miješalicom.
Dno kalupa za torte (24 cm) obložite papirom za pečenje i lagano ga nauljite. Pripremljenu smjesu ravnomjerno dobro utisnite u kalup.
Sir i slatko vrhnje zajedno dobro izmiješajte električnom miješalicom. Dodajte jaja, šećer u prahu, brašno i ponovo izmiješajte.
Posluživanje:
Kolač izrežite zagrijanom oštricom noža kako čokoladna glazura ne bi pucala prilikom rezanja i poslužite.
Kolač se ne smije predugo peći jer puca po sredini. Pečen je dok se na dodir prstima sredina kolača pri pritisku vrati natrag.
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.