Lamborghini planira četvrti model ukoliko prodaja bude rasla

84

Italijanski Lamborghini bilježi najbolje rezultate u svojoj historiji, približava se cilju od 8.000 prodatih vozila godišnje. Lamborghini je tokom 2018. isporučio 5.750 vozila, što je rast od čak 51% u odnosu na 2017, te osma uzastopna godina sa rastom prodaje.

Sličan rezultat se očekuje i tokom tekuće godine s obzirom da će biti prva kompletna sa modelom Urus u ponudi. Ukoliko prodaja nastavi da raste do sredine sljedeće decenije, Lamborghini planira uvođenje četvrtog modela u svoju gamu pored Huracana, Aventadora i SUV-a Urus.

Direktor “razjarenog bika” Stefano Domenicali je najavio da Lamborghini već radi na grand tureru sa 2+2 koncepcijom sedišta, te da će taj model biti predstavljen prije 2025. godine.

On je naglasio da na novi model još uvek ne treba računati jer Lamborghini još uvijek nije dovoljno snažan i stabilan za ulaganje u četvrti automobil. Ukoliko porizvodnja to omogući, od novog modela se očekuje da poveća godišnju prodaju na 10.000 vozila, što je više od onoga što je Ferrari ostvario tokom 2018. (9.251).

Također, Lamborghini planira da zadrži V10 i V12 atmosferske motore u ponudi što je duže moguće, ali sa hibridnom podrškom kako bi ispunio ekološke norme.

Domenicali je dodao da Lamborghini planira da zadrži model Aventador u ponudi još dvije godine, jer je uprkos tome što je predstavljen prije osam, i dalje vrlo tražen.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara