Lažna uzbuna na aerodromu Schiphol, pilot greškom pritisnuo alarm

94

Holandska specijalna policija okružila je avion na amsterdamskom aerodromu Schiphol, javlja Reuters. Kasnije se doznalo kako je sve bila lažna uzbuna koju je slučajno izazvao pilot.
Holandska policija je javila da su svi putnici i posada sigurno evakuisani iz aviona, prenosi Sky news.

MARKETING

Provodila se procedura koja je uobičajena u vanrednim situacijama u kojima prijeti opasnost širih razmjera. Aerodrom je zatvoren, a na lice mjesta došlo je i više vozila hitne pomoći.

S aerodroma Schipol kasnije tokom večeri su obavijestili da je pilot slučajno aktivirao alarm.

Kako javlja holandski De Telegraf, incident se dogodio u avionu koji je bio na gateu D3 ili D7 prije polijetanja, a vjerovatno dok su se putnici još ukrcavali. Nekoliko izvora tom je listu reklo da je prijavljen pokušaj otmice aviona, no na kraju se ispostavilo da je samo bila riječ o propustu pilota. Doznaje se kako se radi o letu UX 1094 koji je trebao poletjeti za Madrid.

Glasnogovornik zračne luke Schiphol rekao je kako još uvijek ne može reći o čemu se tačno radi i na kojem letu, ali potvrdio je da se razmatra o tome hoće li se drugi letovi morati preusmjeriti. Dio aerodroma je evakuisan. Riječ je inače o jednoj od najprometnijih zračnih luka u Evropi.

“Svi koji su čekali na D-gateu, koji je sada zatvoren, morali su otići”, rečeno je Telegrafu.

Visoko.co.ba/vijesti.ba

Komentari

komentara