Lejla Imamović (DF): “Giganti poput Preventa ne štede samo na filterima, nego i na radnicima”

3045

Lejla Imamović, visočki zastupnik Demokratske Fronte u Skupštini ZDK na 11. sjednici podnijela je inicijativu Vladi ZDK koja je vezana za zaštitu okoliša. Uz obimnu predočenu dokumentaciju Imamović se posebno referirala na ponašanje firme Prevent po ovom pitanju obzirom da dolazi iz Visokog, ali je kao primjer navela i druge zagađivače životne sredine poput zeničkog Mittala. Inicijativu Lejle Imamović prenosimo u cjelosti.

MARKETING

U ime Kluba Demokratske fronte u Skupštini ZDK podnosim inicijativu Vladi Zeničko-dobojskog kantona da pri Ministarstvu za prostorno uređenje, saobraćaj i komunikacije formira stalnu komisiju za nadzor zaštite okoliša, kao i uvođenje besplatnog eko telefona. Komisija bi jednom u 6 mjeseci Skupštini kantona podnosila izvještaj o stepenu zagađenosti na području ZDK.

OBRAZLOŽENJE:

Ja dolazim iz općine Visoko, druge po veličini u ZDK, koja već godinama ima problem sa otpadom firme „Prevent“. Dolazim iz općine u kojoj broj oboljelih od kancerogenih bolesti enormno raste. Kapitalističke firme poput Preventa se šire, bilježe svoje poslovne uspjehe i osvajaju inostrana tržišta, dok radnici rade po 12 sati, a prekovremeni sati se ne plaćaju. Giganti poput Preventa ne štede samo na filterima, nego i na radnicima. No ova činjenica je općepoznata i vjerujem da je s njom upoznata i kantonalna inspekcija koja očigledno ne čini ništa bez obzira na direktno kršenje Zakona o radu.

Visočki KTK, nekadašnji gigant bivše Jugoslavije nikada nije širio smrad kakav se osjeti danas kada ulazite u Visoko. Ali, da li je problem samo smrad koji se širi iz kruga Preventa? Prvo moramo sebi postaviti pitanje šta to mi kupujemo na pijaci i da li se najdirektnije trujemo? Na ostacima divlje deponije „Očazi“ gdje se odlagalo visočko smeće zadnjih 40 godina, ustanovljena je blaga doza radioaktivnosti? Ne samo Preventove fekalije, nego i fekalije sa ove divlje deponije su direktno išle u rijeku Bosnu, koja u svom daljnjem toku prolazi kroz Moštransko polje gdje se uzgaja poznata moštranska paprika, koja se prodaje ne samo na visočkoj, nego i na zeničkoj pijaci a zemljište se mahom navodnjava iz rijeke Bosne! Mještani naselja Topuzovo polje u kojem se nalazi jedno od postrojenja Preventa, prije nepuna 2 mjeseca uputili su otvoreno pismo ovom gigantu u kojem se pitaju da li Prevent spaljuje svoj otpad u kasne noćne sate kako to građani ne bi evidentirali i da li je to uzrok otežanog disanja mještana ovog naselja, te ko im je dao dozvolu za „spalionicu“ kako je mještani zovu?

Na ova pitanja naravno nisu dobili odgovore. Zato mi, koji sjedimo u skupštinskim klupama, mi kao glasnici i izaslanici građana ovog kantona ne smijemo žmiriti pred Preventom, pred Mittalom i drugim zagađivačima našeg kantona, jer ako su oni jedan od uzročnika enormnog porasta respiratornih i karcerogenih oboljenja naših građana, za što postoje ozbiljne indicije, onda smo mi njihovi saučesnici, ubice – jer ne činimo ništa da se to promijeni!

Mi iz Demokratske fronte žmiriti ne možemo i nećemo i sigurno je da ćemo se u svom mandatu boriti protiv zagađenja koje nam stvaraju zagađivači poput Mittala, Preventa i drugih. Iskreno se nadamo da ćemo imati podršku ove Skupštine, a naročito se nadamo da će Vlada na čelu sa premijerom, gospodinom Galijaševićem imati razumijevanja za sve radnike i građane našeg kantona i pristupiti hitnom rješavanju ovog problema, a sam pristup rješavanju može otpočeti osnivanjem ove komisije koja će se sastojati od najmanje jednog inžinjera ekologije, inžinjera hemije i tehničara kao i uvođenjem kantonalnog eko telefona na koji će građani slobodno i anonimno prijavljivati sve ekološke promjene u svojim sredinama.

Komentari

komentara