Lejla Imamović (DF): “Nadležni što prije da dostave informaciju o statusu okolinskih dozvola za “Arcelormittal” Zenica i “Prevent” Visoko

999

Na današnjoj, petnaestoj sjednici Skupštine ZDK, Visočanka Lejla Imamović (DF), uputila je inicijativu Vladi ovog kantona da od Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Federalne uprave za inspekcijske poslove traži i u što kraćem roku Skupštini ZDK dostavi informaciju o statusu okolinskih dozvola za “Arcelormittal” Zenica i “Prevent” Visoko, jer iste nisu dostupne na web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, kao i realizaciji projekata koji su tim dozvolama planirani.

Također, Imamović je od Zavoda za javno zdravstvo, odnosno Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zeničko-dobojskog kantona tražila da joj dostavi informaciju o stanju okoliša, odnosno ocjenu kvaliteta zraka, vode i tla za 2013, 2014. i prvu polovinu 2015. godine za područje općine Visoko i grada Zenice.

Podsjećamo, Imamović je i ranije podnosila inicijative vezane za okoliš, te izražavala svoju zabrinutost za zagađenje zraka, vode i tla u općini Visoko koje po njoj u najvećoj mjeri proizvodi firma Prevent povezujući isto sa enormnim povećanjem broja oboljelih od karcerogenih oboljenja na području ove općine.

Komentari

komentara