Naslovnica Lokalne Teme Politika Lejla Imamovi...

Lejla Imamović-Jamaković (DF): Ustav ZDK jeste diskriminatoran po romsku populaciju

158

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u saradnji sa ženskom romskom mrežom „Uspjeh“ i CARE International Balkans, održalo je danas tematsku sjednicu o položaju Romkinja u BiH, na kojoj je učestvovala i jedina visočka delegatkinja Doma naroda P FBiH.

U svom obraćanju pred prepunom salom Parlamentarne skupštine BiH, Imamović-Jamaković je istakla da se već neko vrijeme, kao članica Odbora za ljudska prava i slobode, te Odbora za jednakopravnost spolova Doma naroda, između ostalog, bavi i temom zbog koje je današnja sjednica zakazana. „Položaj Romkinja u Bosni i Hercegovini je takav da je Romkinja ugrožena po dva osnova, prvo kao Romkinja, znači kao pripadnica romske populacije, a onda i kao žena. Možda mnogi od Vas prisutnih ne znaju da u skupštini čija sam ja članica, a to je Skupština Zeničko-dobojskog kantona, Rom, a prema tome i Romkinja ne može biti član ili članica Predsjedništva skupštine. Ustav Zeničko-dobojskog kantona jeste diskriminatoran po romsku populaciju, odnosno sve one, koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Srbi ili Hrvati.

Prije otprilike dvije godine jedan dio zastupnika Skupštine ZDK, a među njima, s ponosom ističem stoji i moje ime, pokrenuo je inicijativu za izmjene Ustava. I ja vjerujem da će uskoro diskriminirajuće odredbe Ustava ZDK biti otklonjene. Također, Vlada kantona iz kojeg dolazim ima deset resora, deset ministara – deset muškaraca, niti jednu ženu ministricu, bez obzira što Zakon o jednakopravnosti spolova BiH propisuje da 40% manje zastupljenog pola mora biti izabrano u Izvršnu vlast i bez obzira na sve konvencije iz oblasti jednakopravnosti spolova koje naša zemlja potpisuje i garantuje.

Lejla Imamović-Jamaković je dala podršku Romkinjama u Bosni i Hercegovini i poručila im da se ne oslanjaju na vijeća, kao ni komisije i odbore parlamenata jer kao njihove članice nemaju nikakvu moć odlučivanja, zbog toga što parlamente ne obavezuju mišljenja komisija i odbora, ali,“ dodala je, „Opći izbori su ove godine, iskoristite sve raspoložive resurse, uključite se u politiku, borite se za izborne liste! Na taj način bar nešto možete promijeniti.“

Imamović-Jamaković je navela primjer svoje sugrađanke Meline Pirije koja je vijećnica OV Visoko, jedina Romkinja u Bosni i Hercegovini koja je na prošlim izborima ušla u jedno Općinsko vijeće.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.