Lejla Imamović Jamaković (DF): Vratiti Školskog dispanzera u Domove zdravlja

415

Uvođenje porodične medicine i ukidanje školskog dispanzera prouzrokovalo je brojne probleme u oblasti zdravstva. Porodična medicina uvedena je, a da se nisu stekli uslovi za to. Danas imamo masu nezadovoljnih pacijenata čija se prava grubo krše. I pored toga što se uveo pregled po narudžbi, prostorno male i zagušljive čekaonice su prebukirane , a u njima zajedno čekaju šestogodišnjaci i osamdesetogodišnjaci.

MARKETING

„Najmanje pet zastupnika ovog saziva iniciralo je da se Školski dispanzer vrati u Domove zdravlja, no inicijative nisu prihvaćene uz obrazloženje da je to u ovom momentu nemoguće.

Ja sam se svakako priključila zastupnicima koji su tražili vraćanje školskog dispanzera u Domove zdravlja, ali dok se to ne desi predložila sam da se u Domovima zdravlja u ZDK rasporedi po jedan ljekar opšte prakse ili ljekar pripravnik koji će rasteretiti ljekare porodične medicine na način da će primati isključivo dvije vrste pacijenata, i to:
1) pacijente kojima trebaju recepti za lijekove koje troše redovno, što se uglavnom odnosi na starije pacijente i penzionere
2) pacijente koji trebaju pregled specijaliste tj, ako neko ima infekciju oka, uha ili povredu noge, on neće morati da čeka po nekoliko dana na pregled kod porodičnog ljekara, kako bi mu isti samo napisao uputnicu specijalisti.

Znači, radi se o izdavanju recepata za pacijente koji redovno troše lijekove, kao i pacijente kod kojih je očigledno da je njihov zdravstveni problem za specijalistu. Na ovaj način, ljekari porodične medicine bi imali do 30% manje posla, smanjile bi se gužve i nezadovoljstvo pacijenata.

Naglašavam, svaki Dom zdravlja bi imao po jednog ovakvog ljekara dok se u konačnici ne vrati Školski dispanzer, što je jedino pravo rješenje.“, izjavila je za visoko.co.ba Lejla Imamović Jamaković.

Komentari

komentara