Leonardo da Vinci prestao slikati u starosti zbog oštećenja nerava u rukama

82
Njemu je tada, tvrde oni, dijagnosticirana Dupuytrenova bolest koja je poznata po tome što prste pretvara u kandže. On je to navodno prikazao i kroz svoja dva djela.

Smatra se da je Leonardovo oštećenje ruke izazvano moždanim udarom, piše BBC.

MARKETING

Međutim, u magazinu Kraljevskog medicinskog društva ljekari kažu da je Leonardo imao samo manje oštećenje živaca zbog kojeg nije mogao više držati paletu i četkicu.

Leonardo da Vinci, koji je živio od 1452. do 1519., bio je veliki umjetnik i izumitelj sposoban za arhitekturu, anatomiju, inženjering i skulpturu, kao i slikarstvo.

Njegovi lik i djelo i danas su centar brojnih istraživanja. Godinama unazad mnogi su na osnovu sjenčenja na njegovim crtežima zaključili kako je on bio lljevoruk, ali svi historijski biografski dokumenti upućuju na to da je Leonardo koristio i svoju desnu ruku prilikom slikanja.

Podsjećamo, jedno istraživanje od prošle godine kazalo je kako je Leonardu mana na oku, tačnije egzotropija ili vrsta škiljavosti, pomogla da slika udaljenost i dubinu na ravnim površinama s preciznošću po kojoj je postao slavan.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.