Liječenje kanabisom u regiji

677

U Srbiji oboljeli nabavljaju kanabis ilegalno, a u Hrvatskoj je u pripremi pravilnik o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe.

MARKETING

Iako je po broju umrlih od raka prva u Evropi, Srbija i dalje ne priznaje kanabis kao lijek protiv te bolesti, a njegovo uzgajanje i prerada su krivično djelo.

Oboljeli od raka, kojima je ulje te biljke jedina nada u ozdravljenje, prinuđeni su nabavljati ga ilegalno, često riskirajući zatvor.

Zoran Gugleta narednih minimum šest mjeseci mogao bi provesti u zatvoru.

Po anonimnoj prijavi, policija mu je iz kuće odnijela četiri stabljike kanabisa i podnijela krivičnu prijavu zbog proizvodnje i prometa opojnih sredstava.

Ulje kanabisa

Zoran ima rak prostate. Kada je bolest metastazirala na kosti rizikovao je. Sakupivši sav novac koji ima, platio je i preko granice ilegalno u Srbiju unio ulje kanabisa.

“Oba puta što sam morao da idem po to i platim malu cenu od po nekoliko hiljada evra, odakle mi- ne znam, kroz sve to prolaziš i da li ćeš proći, šta da vam pričam, kao teški kriminalac. Ja nikad u životu kažnjavan bio nisam. Nikad. Šta reći o osećaju…Strašno. To je život…Izvinjavam se“, kaže Zoran Gugleta.

Uzgoj i prerada kanabisa u Srbiji su krivično djelo, iako se sa porastom broja oboljelih mijenja svijest o tome da bi zakonski morala biti dozvoljena upotreba kanabisa u medicinske svrhe.

“Kada bi bila vrlo stroga kontrola, smatram da bi trebalo, ali pod ogromnom kontrolom zdravstvenih i prosvetnih radnika“, ističe stanovnik Beograda Vujadin.

“Što da ne. Ako to može nekom da pomogne. Ali kad bi to bilo samo i jedino u medicinske svrhe“, tvrdi Marijana, stanovnica Beograda.

“Ako može da pomogne ljudima, nema problema. Zašto da ne“, smatra stanovnik Beograda Đuro.

Radna grupa Ministarstva zdravlja na ovome radi već duže od pola godine. Isto toliko javnost čeka na odluku.

“Čim radna grupa dostavi materijal.  Ima li rok za to? Nismo precizirali, dali smo neograničeno vreme, da oni to sagledaju“, zaključio je Berislav Vekić, državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije.

Oni koji sve nade polažu u izmjene zakona, neograničeno vrijeme nemaju, a sve je manje i raspoloživih poteza. Zoran novca više nema, a biljke kanabisa, kaže, nema hrabrosti ponovo da uzgaja.

Hrvatska o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe

S druge strane, u Hrvatskoj bi uskoro na snagu trebao stupiti novi pravilnik koji će regulisati upotrebu kanabisa u medicinske svrhe.

Bolesnici ga neće moći uzgajati, ali bi u apotekama mogli nabavljati preparate koji im pomažu. To će se odnositi na četiri vrste bolesnika: oboljele od malignih bolesti, od multiple-skleroze, od HIV-a, te one koji imaju određene vrste epilepsije.

Huanito donedavno nije mogao šetati, a i neke mnogo jednostavnije radnje bile su mu nemoguće.

“Marihuana ili kanabis mi je spasila život, digla me iz kreveta”, ističe Huanito Luksetić iz Rijeke.

Sa 16 godina obolio je od MS-a. Tradicionalna medicina nije davala rezultata, pa je sam počeo uzgajati kanabis i postigao izvrsnu kvalitetu.

U četiri godine pojeo je više od pola kilograma ekstrakta kanabisa.

“Sad je fenomenalno, sad ko da sam dobio drugi život. Mogu se kretati, jesti, mogu zakopčati košulju, mogu se brijati, mogu piti vodu a da mi čaša ne ispadne iz ruke”, kaže on.

Protiv Huanita se vodi sudski postupak.

Novi Pravilnik takve situacije neće riješiti, jer bolesnicima i dalje neće biti dopušteno da sami uzgajaju kanabis, već će u apotekama moći kupiti pripravke.

Udruga ‘Medicinska konoplja’ traži da se što prije regulira uzgoj, tako što bi bolesnici od nadležnog tijela dobivali dozvole za uzgoj.

“Bolesnik s tom dozvolom odlazi na policiju, prijavljuje svoj prostor za proizvodnju, uzgoj je moguć jedino u prostoru bolesnika, uzgajati može jedino bolesnik ili netko od uže obitelji. Policija može doći u kontrolu kad god zaželi, pogledati zalihe, doziranje lijeka i to je to”, zaključio je Saša Bailo iz udruge ‘Medicinska konoplja’.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.