Lijek dobijen iz himalajske gljivice ubija ćelije raka 40 posto efikasnije

79

Molekula pronađena u himalajskoj gljivici mogla bi predstavljati ogroman korak naprijed u liječenju pacijenata oboljelih od raka.

Radi se o novom tipu hemoterapije zasnovanom na “magičnoj hemikaliji” koja se pokazala kao izuzetno efikasan lijek protiv raka. Lijek nazvan NUC-778 razvilis u naučnici s Univerziteta Oxford u saradnji s britanskom farmaceutskom kompanijom NuCana, a važan je zbog toga što ima potencijal da uništi ćelije raka 40 puta efikasnije od prethodnih jedinjenja. U poređenju sa postojećim vrstama hemoterapije, nanosi manje štete organizmu.

NUC-7738 je još uvijek u ranoj fazi razvoja, tako da zasadnije dostupan kao lijek. Međutim, klinička testiranja su pokazala obećavajuće rezultate te ukazuju da bi lijek mogao postati nova opcija terapije za pacijente oboljele od raka.

Za sve je zaslužan aktivni sastojak lijeka NUC-7738 pod nazivom kordicepin. Ovaj sastojak djeluje protiv raka, kao i antioksidativno i protivupalno.

Klinička testiranja su počela 2019. godine, a zasad mnogo obećavaju.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.