Naslovnica Zanimljivosti Lijekovi za A...

Lijekovi za AIDS smanjuju šansu za prenošenje HIV-a na zdravu osobu

17

Kada osoba zaražena HIV-om pije određene lijekove za AIDS, praktično ne postoji šansa da se virus prenese na seksualne partnere zaražene osobe, zaključuje se u novoj studiji.

AIDS se danas smatra hroničnim oboljenjem i pacijenti zaraženi HIV-om više nisu osuđeni na smrt kao što je to bio slučaj u nedavnoj prošlosti. Pomaci su vidiljvi najprije zahvaljujući terapiji lijekovima koja je prvi put postala dostupna 90-ih godina.

Agencija za javno zdravstvo Kanade objedinila je studije iz prošle decenije koje su se bavile proučavanjem rizika od prenošenja HIV-a među parovima kod kojih je jedna osoba HIV pozitivna, a druga nije.

Otkriveno je da nije bilo slučajeva prenošenja bolesti kada je HIV pozitivni partner uzimao lijekove koji drže virus potisnutim i bez simptoma. U tim slučajevima istraživanje je utvrdilo da nije bilo prenošenja virusa čak i kada parovi nisu koristili prezervative, prenosi Health24.

Stručnjaci kažu da su ovi rezultati zapravo dobre vijesti za sve ljude koji žive s HIV-om u Kanadi i SAD-u iz razloga što je takve pacijente moguće krivično goniti zato što ne govore svojim seksualnim partnerima o njihovom zdravstvenom statusu.

Iako su u prošlosti osobe oboljele od AIDS-a u većini slučajeva umirale od ove bolesti, danas se ona u svijetu posmatra kao hronično stanje koje je moguće uspješno tretirati. Naime, terapije lijekovima koje su postale dostupne 90-ih godina promijenile su izglede u pogledu liječenja AIDS-a i na ovaj način je uveliko produžen život pacijentima.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.