Naslovnica BiH Liste čekanja...

  Liste čekanja u državnim vrtićima ukidaju se od 1. septembra

  165

  Od 1. septembra ove godine ukidaju se liste čekanja u državnim vrtićima, obećavaju u Vladi Kantona Sarajevo. Rješenje je subvencioniranje privatnih vrtića. Odvojena su dva miliona maraka, iako nije poznato na koji način će to biti realizovano. Roditelji neupisane djece negoduju, pitajući se koji se kriteriji poštuju prilikom bodovanja i upisa u državne vrtiće.

  Od upisana 684 mališana, 682 je na listi čekanja državnih vrtića. Među njima i kćerka Adele Karić. Ona je samohrana majka, a kćerka je četvrto dijete u porodici. Prošle godine je bila na 29. mjestu liste čekanja sa 5 bodova. Nakon žalbe, rečeno je da se pogrešno bodovalo, te je dobila 11 bodova i 3. mjesto na listi čekanja. Ove godine je još niže.

  “Sa godinom dana provedenom na listi čekanja nekako sam očekivala da ove godine ima jedino više bodova, jer je čekala od prošle godine i bila treća na listi čekanja. Međutm, ona je na 19. mjestu liste čekanja”, objašnjava.

  V.d. direktorica JU Djeca Sarajeva Jasmina Čongo dodaje kako se greške dešavaju i zato je tu žalbeni rok od osam dana kako bi se ispravile: “Jedno dijete maksimalno može imati 18 bodova i ponovo ta djeca koja imaju tu dokumentaciju ugroze ovu djecu koja su bila na listama čekanja”.

  Vlasti kažu – rješenje je subvencioniranje privatnih vrtića samo za djecu koja su na listi čekanja. Iako nije poznato o kojim je privatnim predškolskim ustanovama riječ, cijena bi bila ista – 360 maraka.

  “Šta je sa tom djecom koja su nekoliko godina u privatnim vrtićima – to je oko 2.500 djece. Da li i njima treba plaćati tih 200 maraka, još nam je to ostalo jedno otvoreno pitanje. Znamo samo ovo – da neće biti liste čekanja, ta djeca će biti zbrinuta u privatne vrtiće ili ukoliko uspijemo adaptirati još neki vrtić”, ističe Zineta Bogunić, ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS-a (NiP).

  Od prijeratnih 59 vrtića, u funkciji ih je 31. Osim devastiranih, kojima je potrebna adaptacija – ali nema volje, tu su i oni funkcionalni, ali su pod zakupom ambasada ili privatnih škola.

  “Tako ćemo jednu vrlo elitnu stranu školu iseliti sljedeće godine – najavili smo da im nećemo produžavati, za 12 mjeseci oni mogu očekivati da će to postati naš vrtić, ova se nalazi u Vogošći”, navodi premijer KS-a Edin Forto (NS).

  Čongo podsjeća kako godinama u vrtiću Dječiji grad, na kojem je najveći pritisak, na spratu imaju Osnovnu školu Aleksa Šantić: “To je neshvatljivo da tu imate područnu školu”.

  Vlada najavljuje izgradnju vrtića na Bistriku, za šta već postoji 500 hiljada maraka, kao i 800 hiljada maraka za vrtiće u naseljima Koševsko Brdo i Hrasnica. Uz ukidanje listi to bi riješilo probleme.

  “U budžetu KS-a, koji je preko milijardu, ima dovoljno miliona za djecu u vrtićima. Dakle, koncenzus postoji u svim političkim partijama, i u poziciji i opoziciji, i svi se kunu u djecu, samo je problem što sa riječi ne prelaze na djela”, kaže Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a.

  Roditelji svojim uplatama za državne vrtiće godišnje pune budžet sa 5 miliona maraka. S druge strane, mnogi se pitaju koliko se zaista poštuju kriteriji pri upisu djece?

  visoko.co.bA/federalna.ba

   

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.