Ljigavac

3893
Adnan Jasho Jašarspahić

Sve što sam vidio od ovogodišnjeg visočkog vašara bilo je na relaciji od moje zgrade do Pošte. Razlog je bio ta neka nova dječija atrakcija zvana “Ljigavac” koju sam obećao kupiti kćerki. Čudna neka igračka i odvratna u isto vrijeme, ali eto djeci i njihovoj naivnosti interesantna. Uz sve to i jeftina je, tek 1,50 KM, a malo veći “Ljigavac” je 2 KM.

MARKETING

Zapravo, upravo taj “Ljigavac” me i metaforički podsjetio na društveno-političku zbilju u Visokom. Ima iste karakteristike kao nova društvena “elita” isplivala iz, prema nazivu različitih, a interesno istih stranaka baš kao govna poslije neke velike kiše. I sad ih potpuno jasno vidimo, plutaju oni po bespućima visočke javne nebitnosti nesvjesni svog bijednog karaktera na putu ka ostvarivanju ličnog i samo ličnog interesa. S tim da je ovaj dječiji ljigavac higijenski prihvatljiviji od ovih karakternih ljigavaca, jer čim se prestaneš igrati s njim ruke su ti opet čiste i ne ostavljaju nikakve tragove, dok ovi drugi baš smrde, a i trag im nadaleko smrdi.

Takvi danas misle da su Visoko. Od lokalne demokratije su napravili zajebanciju, jer svi zajedno koji participiraju u OV Visoko su zapravo samo jedna stranka. A sve te stranke su pretvorene u privatne firme. Općina je postala usmrđeni prostor u koji su nagurani državni službenici i namještenici kojih ima više nego ih treba na broj stanovnika u Visokom, i svi su došli tu na isti način, neko prije, a neko kasnije. Nijanse su u pitanju i politička pripadnost koja ih je uhljebila.

Nikako drugačije te stranačke ljigavce malog formata koji se igraju lokalnih faraona ne treba doživljavati nego kao trenutne upravljače visočkim poslovima na određeno vrijeme, a i to rade veoma loše. Na žalost Visokog oni, kao i oni prije njih, nemaju osjećaj i svijest o javnom interesu, općem dobru i društvenoj odgovornosti. Oni uopšte ne mogu pojmiti šta je to od magle ličnog interesa i iskorištavanja svega što je vezano za javni proračun i javni sektor.  I moram priznati to vrlo uspješno rade. Oni naravno nisu gospodari Visokog bez obzira što im se to trenutno čini da jesu. Niko nije iznad zakona i niko nije veći i važniji od Visokog.

Čudan je i taj fenomen nastao u ovoj garnituri aktuelne društvene “elite”, a vezan za tu nekakvu njihovu potrebu da ih se voli. Da im se ukazuje nezasluženo poštovanje, da im se povlađuje, da ih se doživljava liderima i vizionarima. Potpuno je šizofreno svo to patološko insistiranje na vlastitoj važnosti. U zdravim društvima, svi ti ljigavci bi bili na ozbiljnim medicinskim promatranjima.

Visoko stenje i škripi od korupcije. Kriminal, narkomanija, zločini, duševne bolesti … nije to dobra sredina za normalnost. Došli smo u situaciju da je sve nenormalno postalo normalno, i da je sve što je gore, to je bolje. Trenutno ne postoji osoba brza na jeziku, brza na misli, spora na izrazu i dovoljno hrabra a da je ne uruše, koja bi mogla mijenjati radikalno stanje u Visokom. Nasuprot tome u svim političkim subjektima svi dijele jedan mozak. I što je članstvo veće to mu je porcija mozga manja. Visočani ne žele milostinju, ljudi žele da rade za pristojne plate, žele hljeb, posao, sigurnost.

Iako posao novinara ne bi trebao biti da daje odgovore, nego da postavlja jasna i prava pitanja, ovaj put mislim da imam i odgovor kako se riješiti ovih Ljigavaca i štetočina koji Visokom nanose dugotrajnu i nesagledivu štetu. Stvar je vrlo prosta i jednostavna. Na narednim Lokalnim izborima treba da se pojavi što više Nezavisnih listi. Pa tako recimo Nezavisna lista za Moštre, Nezavisna lista za Buke, Nezavisna lista za Gračanicu, Nezavisna lista za Čaršiju …. Samim tim u startu bi nestala primarna potreba za Ljigavcima iznutra truhlim i prljavim, a izvana “finim” i “čistim”. Ne bi bilo potrebe da ljigavci trčkaraju po Općini i kabinetu načelnika/ce niti da se sastaju bilo gdje i u ime bilo koje stranke i mešetare u svrhu vlastitog uhljebljavanja i unovčavanja svoje ruke u Vijeću. Pragmatično je to, svakako onaj iz Gračanice ne zna, niti ga zanimaju problemi onoga u Porječanima kao što onoga sa Buka ne zanima problem onoga u Gračanici dok Čaršiju ne zanimaju kako jedni tako i drugi i treći. I to je politička realnost u Visokom, a to se pokazalo i statistički na posljednjim izborima. Tako da je potpuno prirodno da Moštre izabere sebi predstavnike u Vijeću, Gračanica sebi, Buci sebi i Čaršija sebi. Pa onda ovisno o broju glasača i naseljenosti tih područja neka tako i Vijeće izgleda, a ne da Ljigavci kupe kajmak samo zato što se znaju smijat i ulizivat i onda kad ne kontaju fol, a u istom trenutku ni kroz svoje selo ne mogu pjevati.

Oni koji prate i čitaju znaju i vide da je budućnost u tome i na svjetskoj sceni, posljednji primjer je pobjeda Makrona u Francuskoj. Takav model političkog organizovanja u BiH snažno podržavaju stranci. Zato umjesto da vas predstavljaju Ljigavci, nije rano, počnite u svojoj mahali da razmišljate ko bi to s vašeg kraja časno i najbolje mogao da vas predstavlja u Općini po pitanju vode, kanalizacije, puta, otpada. Nema potrebe da vas raskusurivaju i pojeftinjuju kojekakvi vašarski sitni ljigavci koji gledaju samo sebe i ne vrijede više od 1,50, odnosno 2KM.

Komentari

komentara