Loše navike u ishrani

112
Prejedanje
Kada konzumiramo hranu bogatu šećerom i mastima, a siromašnu vlaknima onda se ne možemo zasititi tako da se prejedamo dok ne napunimo želudac u potpunosti. Stoga je bolje jesti pet ili šest puta dnevno, ali manje porcije i to voća, povrća, žitarica, orašastih proizvoda i slično.

Izgladnjivanje
Izgladnjivanje nikada nije dobro zato nemojte mučiti svoj organizam bespotrebnim gladovanjem. Ukoliko preskočite doručak, to znači da gladujete i da vaš organizam nije dobio ono što mu je potrebno za normalno funkcionisanje.

MARKETING

Šećer, bijelo brašno, kofein, ugljikohidrati
Suvišno je govoriti o štetnosti svih namirnica koje su bogate šećerom, ugljikohidratima i koje su napravljene od bijelog brašna. Izbjegavajte namirnice koje će vas samo prividno zasititi i od kojih će vam biti loše. Pokušajte sa alternativama, probajte crni hljeb, integralne žitarice i integralnu tjesteninu.

Preskakanje doručka
Iako rano ujutro možda ne osjećate glad, jako je bitno da ne preskačete doručak koji je osnovni obrok jer vam daje potrebnu energiju za predstojeći dan. Ukoliko se zaista ne možete natjerati na doručak u ranim jutarnjim satima, krenite malim koracima. Napravite si ujutro sok od narandže. Već za nekoliko dana moći ćete pojesti i neku voćku.

Visoko.co.ba/Klix.ba

Komentari

komentara