Lukač se ruga pravosuđu:Stavio se na spisak za isplatu novca, druge izbacuje, Tubića ne želi vratiti

374

Piše: Jozo Anđić, penzionisani visokorangirani službenik FUP-a

MARKETING

Već sam ranije u nekoliko navrata pisao da nezakonito izabrani direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač na sve moguće nezakonite načine pravi spiskove za isplatu tužbi, policijskih i državnih službenika, i to tako da se on obavezno nađe na tom spisku, kako bi u prvoj grupi i on naplatio navedena potraživanja.

Lukač ignorira i sve instrukcije i upute federalne ministrice finansija Jelke Milićević.

Već je pravio dva takva nezakonita spiska koje je odbilo realizirati Federalno ministarstvo finansija, koje je nakon svega u vrlo oštrom pismu federalnom ministru unutrašnjih poslova Aljoši Čampari (koji se i dalje ne miješa u svoj posao) pisalo kako bi bilo krajnje vrijeme da se u njegovom ministarstvu i Upravi policije počne poštovati vladavina zakona, te da je on kao ministar dužan provoditi zakone, a ne nezakonitosti i samovolju Dragana Lukača.

I pored svih tih upozorenja, Lukač je formirao nekoliko komisija (koje se ne predviđaju niti u jednom dopisu Federalnog ministarstva finansija), kako bi te komisije po svaku cijenu u prvi spisak ubacile baš Dragana Lukača.

Tako je iz prve komisije u ovoj drugoj, ostao samo Josip Cvitanović, siva eminencija kada su u pitanju finansije u Upravi policije.

Zanimljivo je da postoje indicije da imenovani ima nezakonito rješenje na poziciju pomoćnika direktora – načelnika Sektora za materijalno finansijske poslove, jer prilikom njegovog imenovanja nije objavljen nikakav konkurs.

Osim njega u ovoj drugoj komisiji je predsjedavajući Vahidin Munjić,samostalni inspektor. On već više od dvije godine nezakonito obavlja funkciju čelnika Jedinice za profesionalne stanarde, i koji je zbog svojih metoda rada, već zaradio nadimak Putin.

Osim njega tu je i Šuhreta Bijelić, pomoćnica nezakonitog direktora Uprave policije, za sektor administracije. Bijelić je postavljena na nezakonit način jer za to radno mjesto nikada nije bio raspisan čak ni interni konkurs, već je rješenje dobila kao nagradu za sve moguće nezakonitosti koje je radila ispunjavajući sve želje Dragana Lukača.

U komisiji su i Velhida Likić, glavni revizor u Federalnoj upravi policije, koja je, također nezakonito postavljena, jer ni za njeno radno mjesto nikada nije bio raspisan interni ili javni konkurs te Amina Uzunović.

Ova druga komisija je ispunila želju svog nezakonitog direktora Dragana Lukača i ubacila ga na prvi spisak. Lukač se nalazi na 60. mjestu tog spiska po kome treba da naplati neto iznos glavnice od 11.180,58 KM plus pripadajuće kamate od 3.628,02 KM, kao izvršne troškove u iznosu od 720 KM, što sve zajedno iznosi nevjerojatnih: 15.528,06 KM!

Prevara sa navedenim spiskovima, svakako ima i drugu stranu. Naime, pošto je isplaćivanje ovih tužbi predviđeno po kvartalima (dakle, najviše četiri puta u ovoj godini), a kako je ovaj spisak objedinio imena iz prva dva kvartala (gdje se nalaze 73 osobe), postavlja se pitanje kako će se onda isplatiti ostali uposlenici Federalne uprave policije kojih ima skoro pet stotina!

Neko će, očigledno biti prevaren. Važno je da Dragan Lukač dobije novac, a šta će biti sa drugim uposlenicima, njega baš briga.

Međutim, prevarama Dragana Lukača i svih njegovih komisija nema kraja. Tako je sa ovoga spiska svjesno izbačena moja malenkost, iako je Federalna uprava policije, još vrlo davno dobila sudsko rješenje o izvršenju za Jozu Anđića i to pod brojem 65 0 I 575410 161 od 30.05.2016. godine, na iznos od 11.077,66 KM sa zateznom kamatom, te troškovima izvršenja od 842,40 KM!

Navedeno rješenje je potpisala sutkinja Dženana Škaljić. Cijeneći da se ovo rješenje Općinskog suda u Sarajevu, moralo izvršiti, jasno je da je Dragan Lukač, po ne znam koji put, počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi.

Da li će napokon nezakoniti direktor Lukač, odgovarati za neprovođenje zakona ili će po ne znam koji put sve zakone u BiH baciti pod noge i otvoreno se smijati pravosuđu u BiH sa porukom da mu niko ne može ništa, ostaje da se vidi.

Kada su u pitanju naplate ovih tužbi, važno je apostrofirati činjenicu, da su se kamate po tim tužbama popele na iznose koji će se u konačnici mjeriti stotinama hiljada maraka.

Što želim poručiti građanima BiH. Želim im poručiti da se zbog uloženih žalbi, koje je podnosio nezakoniti direktor Dragan Lukač, budžet FBiH opet oštećuje za enormne finansijske iznose a koji sežu oko 6 miliona KM.

Dakle, da se nije žalio na prvostepene presude, Lukač bi u budžetu FBiH i Uprave policije ostavio milione KM! Hoće li snositi sankcije i za ovo bespotrebno oštećenje budžeta?! Pozivam sve relevantne institucije u FBiH, ako ih uopće ima da počnu raditi svoj posao i da sklone čovjeka koji je najveća opasnost po budžet FBiH, opasnost mnogo veća od cunamija!

I zamislite (ne)morala nezakonitog direktora Lukača. Prvo se žalio na sudske presude za druge uposlenike FUP-a, a sad po svaku cijenu želi da naplati ta potraživanja prvo za sebe!

Da je naš nezakoniti direktor Lukač iznad svih zakona zorno pokazuje i još jedan primjer. Tako je Jadranki Gavran, Edinu Kubatu i Marinu Sakiću, bez ikakvog obrazloženja ili najave, odbio od plate određene novčane iznose na ime kazni koje im je izrekla Disciplinska komisija i Policijski odbor.

I ništa tu ne bi bilo sporno da svi rokovi za izvršenje ovih kazni nisu prošli, odnosno došlo je do zastare. Međutim, to Lukača (koji već od ranije ima pik na Jadranku Gavran, kada nije htjela potpisivati prijave po njegovim željama) nije spriječilo da naredi Sektoru za materijalno finansijsko poslovanje da realizira ovaj nezakoniti postupak.

Sada će uslijediti tužbe na sarajevskom sudu, jer osobe koje sam naveo nisu naivne da dopuste otimačinu njihovog novca, a kroz nezakonit rad Federalne uprave policije.

U konačnici tog sudskog postupka, koji će Federalna uprava policije sigurno izgubiti, pojavit će se bespotreban trošak u budžetu FUP-a, za što će jedini krivac biti nezakoniti direktor Dragan Lukač. Hoće li Lukač, odgovarati za svjesno oštećenje budžeta, bar ovaj put?!

Važno je napomenuti da dok je trajao ovaj igrokaz oko pravljenja navedenih spiskova, iza kulisa, a daleko od javnosti, odvijala se prava drama na relaciji: ministar FMUP-a, nezakoniti direktor FUP-a Dragan Lukač i Sindikat policije FMUP-a. Tek, kada je Sindikat zaprijetio štrajkom, rukovodioci su pristali na zakonit pristup formiranju navedene liste, koju je Lukač, opet prilagođavao sebi. Tek kad je osjetio strah Lukač se predomislio.

Ako ste mislili da je ovdje kraj, nezakonitostima Dragana Lukača, onda ste se grdno prevarili. Naime, slijedeći odavno formirani način svoga rada (a to je ne radi ništa, a pravi se da kao nešto radiš, te se za to vrijeme bavi maltretiranjem uposlenika u FUP-u), Lukač se nanovo izdigao iznad svih zakona i odluka sarajevskih sudova.

O čemu se zapravo radi. Nedavno je Momčilo Tubić, čovjek koji se htio suprotstaviti nezakonitostima u radu Dragana Lukača, bez iole adekvatne argumentacije, prvo bio suspendiran sa posla, a nakon toga mu je Lukač uručio rješenje o prestanku radnog odnosa, nakon višegodišnje pravne bitke dobio je satisfakciju u rješenju sarajevskog suda da se mora vratiti na svoj posao u Federalnu upravu policije.

Međutim, bez obzira  na sve to, nezakoniti direktor Dragan Lukač odbija izvršiti rješenje suda, rugajući se pravosudnoj zajednici, ali i konkretnom sudiji koji je ishodovao navedeno rješenje.

Hoće li bar nakon ovoga, Aljoša Čampara ili Komisija za sigurnost Federalnog parlamenta reagirati i kazniti Lukača ili će ga pustiti, kao što su to radili i do sada, da se vrlo kvalitetno poigrava sa BiH (posebno sarajevskim) pravosuđem?

Sada kada bude trebalo isplatiti sve neisplaćene plaće (a tu su i kamate) i kada budžet opet bude oštećen, hoće li nadležne institucije opet sramno pljeskati nezakonitom direktoru Lukaču, sa parolom bravo majstore, ili će napokon, neko smoći snage i reći – dosta je.

Komentari

komentara