Naslovnica Zanimljivosti Luksemburg će...

Luksemburg će prvi na svijetu imati besplatan gradski prevoz

30

Luksemburg će biti prvi u svijetu u kome će gradski prevoz biti potpuno besplatan, piše ‘Daily Mail’. Karte za voz, tramvaj i autobus biće ukinute od 2020. godine u državi površine 2.585 kilometara kvadratnih u okviru veoma ambicioznog programa Vlade.

Ovaj plan dio je ekološkog projekta administracije premijera Xaviera Bettela nakon što je njegova koalicija predvođena liberalima osigurala pobjedu na izborima u oktobru. Nova politika, takođe, uključuje investicije u javne servise, uvođenje dva nova državna praznika i legalizaciju rekreativne upotrebe marihuane.

Grad Luksemburg poznat je po hroničnim saobraćajnim gužvama iako ima samo oko 110.000 stanovnika. Oko 400.000 ljudi svakodnevno dolaze u grad na posao, dok oko 200.000 prelaze na posao iz susjednih Francuske, Njemačke i Belgije.

Ovaj plan besplatnog prevoza posljednji je korak u ohrabrivanju građana da koriste javni saobraćaj.

U Luksemburgu je već na snazi besplatan prevoz za lica mlađa od 20 godina, dok učenici srednjih škola imaju besplatan prevoz od škole do kuće. Trenutno, korisnici plaćaju dva eura za dva sata putovanja, ali će i to biti ukinuto.

federalna.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.