Machu Picchu ponovo otvoren za turiste

191

Machu Picchu, drevni grad visoko u peruanskim Andama, ponovo je otvoren za turiste.
Machu Picchu je bio zatvoren gotovo osam mjeseci zbog pandemije koronavirusa, a sada je ponovo dostupan. Peruanske vlasti su organizovale ritual Inka kako bi se zahvalili bogovima što je velika turistička atrakcija ponovo otvorena za posjetitelje.

MARKETING

Međutim, dnevni broj turista je ograničen na svega 675 iz sigurnosnih razloga, odnosno na 30 posto od prethodnog kapaciteta.

Machu Picchu je pod zaštitom UNESCO-a od 1983. godine. Otkrio ga je 1911. godine američki istraživač, a ovdje se nalaze ruševine carstva Inka, naroda koji je dominirao Andama. Vjeruje se da je bio dom imperatora Pachacutija.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.