Macronov veto obradovao Rusiju, Kinu, Tursku i korumpirane populiste na Balkanu

219

Emmanuel Macron nanosi štetu kredibilitetu EU i jača nacionaliste na Zapadnom Balkanu, piše ugledni švicarski list Tages-Anzeiger (TA).
“Nakon obećanja uslijedila je pogažena riječ. Evropska unija željela je već na proljeće započeti pristupne pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Ali to je u zadnjem trenutku za ove dvije balkanske zemlje odloženo za jesen, jer se nije željelo ojačati desničarske populiste prije evropskih izbora.

MARKETING

Sad je jesen, lišće opada – a s njim i privrženost EU.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron svojim vetom ne samo da je ponizio Skoplje i Tiranu, nego je i cjelokupnu politiku proširenja EU u osnovi doveo u pitanje. Na taj način se Macron demaskirao kao populista koji u značajnoj mjeri nanosi štetu kredibilitetu EU na Balkanu.

Početak pregovora o pristupanju ima, prije svega, simbolično značenje. Razgovori traju više godina i mogu biti blokirani u bilo kojem trenutku ako država kandidatkinja nazaduje s reformama.

Albanija i Makedonija vjerovatno neće biti spremne za pridruživanje u narednih deset godina. Ipak, nedavno su poduzeli važne korake kako bi se kvalifikovale za razgovore. Međunarodni eksperti provjeravaju albanske sudije i tužioce. Implementacijom reformi mnogi korumpirani pravosudni dužnosnici moraju otići.

Makedonski premijer Zoran Zaev preuzeo je veliki politički rizik u svojoj zemlji založivši se za promjenu imena u Sjeverna Makedonija. Odmah zatim, Grčka je okončala blokadu makedonskog članstva u NATO-u i svom sjevernom susjedu otvorila put ka integraciji u EU.

Macron argumentuje da se EU prvo mora reformisati prije nego što prihvati nove države članice. No, otvaranje pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, koje zajedno imaju oko pet miliona stanovnika, neće spriječiti EU da se bori sa svojim problemima.

Macron ne razmišlja dugoročno, već samo o svom reizboru 2022. Rusija, Kina i Turska, ali također i korumpirani populisti na Balkanu, raduju se evropskoj taktici”, navodi TA u svom tekstu pod naslovom “Blamaža na Balkanu”.

Visoko.co.ba/vijesti.ba

Komentari

komentara