Mađarski parlament odobrio referendum o pitanjima LGBT zajednice

104

Mađarski parlament odobrio je danas vladi da raspiše referendum o pitanjima LGBT zajednice, a kritičari vlade navode da će to još više ugroziti prava te manjine.

Parlament, u kom većinu ima vladajuća nacionalno-populistička partija Fides premijera Viktora Orbana, izglasao je danas četiri referendumska pitanja koja se odnose na programe seksualnog obrazovanja u školama i dostupnosti informacija o promjeni pola.

Jedno od pitanja će se odnositi i na medijske sadržaje, odnosno “da li utiču na razvoj maloljetnika”.

Opozicioni poslanici bili su uzdržani od glasanja.

Vlada je ranije najavila da će inicirati referendum nakon pobune zbog usvajanja zakona koji zabranjuje “prikazivanje ili promociju” homoseksualnosti ili promjene pola u sadržajima dostupnim maloljetnicima.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta-AP

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.