Naslovnica ZDK Kultura Maglajlija Be...

Maglajlija Benjamin Hasanić osvojio Grand prix na festivalu u Makedoniji

27

Na završenom 22. Internacionalnom festivalu zabavne muzike „EVROFEST 2018“ koji se održava u dva makedonska grada, Kruševu i Skopju, Maglajlija Benjamin Hasanić osvojio je najveću nagradu Grand Prix i to upravo na dan kada je slavio svoj 22. rođendan. Benjamin je bio jedini predstavnik naše zemlje na festivalu na kojem su svoje pjevačko umjeće pokazali mladi pjevači iz Bugarske, Rumunije, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Moldavije, Gruzije, Srbije, Crne Gore, Albanije te Makedonije. Po prvi put za 22 godine koliko se festival održava, dva učesnika osvojila su Grand Prix, Benjamin Hasanić i predstavnica Albanije Klodiana Vata.

Na prvom festivalu, prije 22 godine, pobjednik je bio Toše Proeski sa pjesmom „Sonce vo tvojite rusi kosi“. Benjamina je na festival pozvao Kosta Kostadinovski, inače direktor festivala „EVROFEST“, a Maglajlije ga poznaju kao dugogodišnjeg člana žirija „Studentskog ljeta“. Učešće na festivalu za Benjamina je neprocjenjivo iskustvo.

„Iz Makedonije nosim najljepše uspomene. Posebno mi je drago što smo pored glavnog grada Makedonije, posjetili i rodno mjesto Tošeta Proeskog, Kruševo, obišli njegov grob i Spomen kuću. Potajno sam se nadao nagradi i to mi je bio najljepši poklon za 22. rođendan“, rekao  je Benjamin.

Sam festival održava se dvije večeri, u Kruševu, kada je revijalno, te u Skopju kada je takmičarsko večer festivala. Kompozicije „Stay with me“ i „Cesarica“, nedavno preminulog Olivera Dragojevića, bile su njegov odabir za takmičenje. Konkurencija je bila izuzetno jaka, ali i pored činjenice da je festival imao takmičarski karakter sa svim učesnicima se lijepo družio i dobio puno komplimenata članova stručnog žirija za svoje pjevačko umjeće.

„Drago mi je da sam tokom revijalne večeri u Kruševu, u konkurenciji pjevača iz 13 zemalja, izveo Tošetovu pjesmu ‘Jedina’. Toše svima, a posebno nama mladim pjevačima, treba da bude uzor. Postigao je tako puno u svome kratkom životu, nije samo bio vrhunski pjevač nego i dobar čovjek“, dodao je Benjamin.

Kako priča, poseban utisak na njega ostavila je posjeta Spomen kući Tošeta Proeskog gdje se mogu vidjeti sve njegove osvojene nagrade, klavir na kojem je svirao, odjeća, uspomene…. „Drago mi je da će uz njegovo, stajati i moje ime kao pobjednika Evrofesta. Niko ga ne ne može zamjeniti, ali možemo barem biti plemeniti i dobri kao on“, rekao nam je Benjamin. Benjaminov odlazak u Makedoniju pomogli su njegovi roditelji, općina i načelnik Mirsad Mahmutagić, te donator koji je želio ostati anoniman. Kroz sve godine njegovog bavljenja muzikom najveća podrška bili su mu Hana i Dinko Čizmić.

„Sve do sada što sam postigao, od osnovne muzičke škole, preko srednje pa do fakulteta, za svu moju pjevačku karijeru zahvalnost dugujem svojoj nastavnici Hani Čizmić i Dinku Čizmiću. Oni su zaslužni za sve što sam do danas ostvario. Ipak, ja nisam jedini koji je u Maglaj donio veliku nagradu sa nekog međunarodnog festivala. Prije su to postigle Jelena Pavlić i Edita Totaj, koje su osvojile Grand prix na festivalu u Budimpešti, naravno uz mentorstvo bračnog para Čizmić“, rekao nam je Benjamin nakon razgovora i zahvalio se svima koji su mu uputili čestitke za veliki uspjeh i pomogli njegovo odlazak u makedoniju. Benjamin je, inače, student četvrte godine Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu i želja mu je jednog dana odgajati mlade muzičare, prenositi im znanje i biti podrška, baš kao što su to njegovi profesori danas.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/Maglaj.net

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.