Mahirov ezan čule stotine hiljada ljudi širom svijeta

826

Visočanin Mahir Burić s radošću iščekuje mjesec ramazana, koji u njegovom životu, kako nam je kazao, ima posebno mjesto. A poseban mladić je i Mahir, koji se iz hobija počeo baviti kaligrafijom, zatim i učenjem ezana, ilahija, i kako kaže, itekako se pronašao u tim stvarima.

MARKETING

– Posebna i neopisiva energija dolazi u ovome mjesecu i ona rezultira najboljom inspiracijom za jednog kaligrafa. Ramazan koristim i za „obračunavanje“ sa samim sobom, za učenje Kur’ana i čitanje prijevoda. – ističe ovaj mladi umjetnik.

A Mahir je itekako uspješan u onome čime se bavi. Samouki je kaligraf, a njegova djela (levhe) ukrašavaju brojne domove širom naše zemlje, ali i svijeta, pa su neke Mahirove levhe stigle i do Turske, te Amerike. Međutim, čini se da je još veću popularnost stekao učenjem ezana, koji je proučio na brdu Visočica iznad Visokog, s prijateljima snimio, a zatim postavio na kanal Youtube.

– To je ezan koji je osvojio srca mnogih i koji je u kratkom periodu postao jako popularan, o čemu svjedoči i preko 250.000 pregleda. A na ideju sam došao slučajno. Gledajući na Youtube jedan ezan snimljen u Australiji došao sam na ideju da isto napravimo u našoj zemlji, na Visočici iznad Visokog. Izabrali smo lokaciju, snimili ezan, a odjednom su počele stizati samo pozitivne kritike iz svih dijelova svijeta. Imam čak informaciju da je i glavni imam harema Kabe u Mekki preslušao taj ezan i da ga je pohvalio. – otkrio nam je Mahir.

A upravo mjesec ramazan je poseban mjesec u kojem nastaju najljepša kaligrafska djela, kada ne nedostaje inspiracije, pa tako i Mahir sprema nova iznenađenja.

– Ramazanski dani su nešto najljepše, a najdraže mi je kada ogladnim i ožednim, tada se nefs najbolje odgaja, a u tom stanju mi je najdraže učiti ezan. U ramazanu je sve nekako drugačije, ljepše, pa čak su  i somuni drugačiji od onih koje jedemo svaki dan. Naravno teravije su neizostavni dio ramazana, a često sam i mujezin u Šadrvanskoj džamiji. Što se tiče mojih hobija, nakon brojnih kaligrafskih djela i ezana koji je postao popularan širom svijeta, počeo sam snimati i ilahije, i uskoro očekujem da one najposebnije objedinim u album. – otkrio nam je na kraju mladi visočki kaligraf, mujezin, ali i učač ilahija, Mahir Burić.

Komentari

komentara