Majmuni u zoološkom vrtu u San Diegu primili eksperimentalnu vakcinu

75

Nekoliko velikih majmuna koji žive u zoološkom vrtu u San Diegu primili su eksperimentalnu vakcinu protiv koronavirusa.

MARKETING

Vakcina je razvijena specijalno za životinje nakon što je ustanovljeno da je koronavirusom zaraženo nekoliko majmuna.

Ovu vakcinu je proizvela veterinarska farmaceutska firma Zoetis, a primila su je četiri orangutana i pet bonobo čovjekolikih majmuna. Osam gorila u zoološklom vrtu u San Diegu su prvi majmuni na svijetu čiji su testovi na koronavirus bili pozitivni. Životinje su zaražene u januaru te se trenutno oporavljaju. Aktivisti su veoma zabrinuti zbog prijetnje koju koronavirus predstavlja za majmune, posebno za gorile koje su kritično ugrožena vrsa.

Među orangutanima koji su primili vakcinu je i ženka Karen koja je ujedno i prva životinja ove vrste koja je podvrgnuta otvorenoj operaciji srca. Operacija je obavljena 1994. godine.

Koronavirusom su zaražene još neke životinje u drugim zoološkim vrtovima uključujući lavove i tigrove, kao i neki kućni ljubimci širom svijeta među kojima su psi i mačke.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.