Naslovnica BiH Privreda Mak Zara real...

Mak Zara realizira svoj prvi izvoz, čokoladne praline sa suhim šljivama uskoro na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata

105

Mak Zara domaći proizvođač premium brendova pralina i čokolada, ovih dana realizira svoj prvi plasman na jedno inozemno tržište. Tako će se prve bosanskohercegovačke čokoladne praline sa suhim šljivama naći na policama marketa i u online prodaji na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Osim na Bliski istok, Mak Zara praline uskoro bi se trebale prodavati i na tržištu EU, navodi se u saopćenju za medije ove kompanije.

Plasman u UAE realizira se u saradnji sa distributerom Balkan trading. U prvom valu planirana je prodaja na sajmu Global Village koji traje šest mjeseci, zatim kroz određeni broj prodajnih marketa, ali i putem druge najveće online platforme za Bliski istok – www.noon.com

“Nakon što smo u posljednjih 20 mjeseci, od kako poslujemo u okviru AS Holdinga, proveli konsolidaciju poslovanja i povratak brenda na domaće tržište, proširili smo proizvodne kapacitete i povećali produktivnost. Na taj način ispunili smo uvjete za nastup na inozemna tržišta. Ovo je naša prva narudžba iz inozemstva i veoma nas raduje da smo zadovoljili vrlo stroge kriterije jednog od najzahtjevnijih svjetskih tržišta kakvo je tržište Emirata. U toku su aktivnosti za plasman proizvoda i neke od zemalja EU”, izjavio je Armin Hodžić direktor kompanije Mak Zara.

Mak Zara je osnovana prije 10 godina i prva je bosanskohercegovačka manufakturna proizvodnja belgijske čokolade. Mak Zara spada u premium brendove, upravo zbog osobenosti koje sa sobom nosi ručna (handmade) izrada svih proizvoda, sa najkvalitetnijim i biranim čokoladama i punjenjima, specifičnog i ukusno dizajniranog pakovanja.

Mak Zara nudi proizvode u tri kategorije – čokolade, praline i suho voće u čokoladi.

Našem tržištu poznate su od ranije tzv. FUN čokolade zbog zanimljivih naslova i pakovanja kao što su “Za rođendan”, “Za ljubav”, “Za raju”, itd. Tu su Handmade čokolade – tamna, mliječna i bijela čokolada sa dodacima orašastih plodova i suhog voća. U segmentu pralina zastupljene su Standardne praline – komercijalna premium pakovanja i Praline u kožnim i drvenim kutijama – ekskluzivna pakovanja, tzv. gift varijante sa fokusom na korporativne poklone. I u trećem segmentu, suhog voća sa čokoladom, zastupljeni su suha šljiva sa cijelim orahom i dodatkom meda sve preliveno sa tamnom čokoladom, zatim suha smokva sa cijelim bademom i dodatkom meda prelivena sa mliječnom čokoladom, suha brusnica sa medom i tamnom čokoladom, te suha smokva sa orahom u čokoladi.

Zbog manufakturnog načina proizvodnje, Mak Zara posjeduje jednu posebnu vrstu fleksibilnosti u proizvodnji. Naime, u stanju je ponuditi i tzv. personalizovane poklone sa logotipom kompanije ili nekim specijalnim porukama, a posjeduje i vlastiti shop u kojem su u ponudi rinfuz praline, lomljena čokolada, itd. Isto tako, ove godine je otvoren i prvi Choco boutique Mak Zara u Sarajevu (Mercator, Ložionička).

“Treba istaći da smo u prethodnom periodu jako puno radili na inovacijama, što je rezultiralo novim asortimanom proizvoda. Zadovoljivši zahtjeve kupaca proširili smo tržište, a sve je rezultiralo sjajnim reakcijama ljubitelja premium čokolada i pralina, ali i kontinuiranim rastom prodaje”, ističe Hodžić.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.