Naslovnica Svijet Regija Makedonija i ...

Makedonija i Grčka danas potpisuju sporazum o imenu

Ministri vanjskih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kotzias (Kodzijas) trebali bi danas potpisati dogovor o promjeni imena Makedonije u Republika Sjeverna Makedonija.

32

Svečanosti u Prespi prisustvovat će premijeri Makedonije Zoran Zaev i Grčke Alexis Tsipras (Aleksis Cipras), posrednik Ujedinjenih nacija (UN) u sporu Matthew Nimic (Metju), evropski komesari Federica Mogherini (Federika Mogerini) i Johannes Hahn (Han) i Rosemary DiCarlo (Rozmari Di Karlo), zamjenica generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa (Gutereš).

Iz makedonske Vlade je saopšteno da će se Zaev i Tsipras obratiti javnosti nakon potpisivanja dogovora, a zatim slijedi zvaničan sastanak.

Planirano je da se zakon o ratifikaciji dogovora nađe na sjednici makedonske Vlade u ponedjeljak, 18. juna, a potom će ići u skupštinsku proceduru.

Prije ratifikacije u Sobranju, dogovora mora dobiti saglasnost parlamentarne Komisije za vanjsku politiku, kojom predsjedava Antonio Milošoski iz opozicionog VMRO-DPMNE, koji ne podržava ovaj sporazum.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.