Makedonija: Počela kampanja za referendum

U Makedoniji je počela kampanja za referendum o novom nazivu te države Republika Sjeverna Makedonija, koji će biti održan 30. septembra.

153

Iz Vlade Makedonije saopšteno je da će kampanja biti transparentna i da će za nju biti korištena i sredstva ušteđena od reprezentacije ministarstava.

MARKETING

Iznos za sada nije poznat, a ministarstva i drugi državni organi imaju obavezu da u roku od tri dana obavijeste Ministarstvo finansija sa koliko sredstava za kampanju raspolažu.

Građani Makedonije će se na referendumu izjasniti o pitanju: “Da li ste za NATO i EU, uz prihvatanje sporazuma između Makedonije i Grčke?”.

Prema podacima Državne izborne komisije, u birački spisak Makedonije upisano je 1.805.700 građana koji imaju pravo da se na referendumu izjasne o dogovoru sa Grčkom u vezi sa novim nazivom države Republika Sjeverna Makedonija, prenose agencije.

Makedonija i Grčka potpisale su 17. juna sporazum kojim je okončan višegodišnji spor dvije države zbog naziva Makedonije.

Naziv Makedonija, nakon raspada Јugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine, a pregovori o rješenju vođeni su od 1992. godine.

Ključni grčki argument bio je da korišćenje naziva Makedonija predstavlja “bezbjednosnu prijetnju” jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara