Mala Visočanka Sajra Kalić humanista je velikog srca: I sama pobijedila leukemiju, sada kosom obradovala bolesnu djecu

525

U moru svakodnevnih loših vijesti, priča male junakinje iz Visokog Sajre Kalić (12) svijetla je tačka i budi nadu u humanost i pozitivne ideale o kojima cijelog života učimo. U okviru projekta „Moja kosa, tvoja kosa“, koji provodi Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka u FBiH“, i mala Sajra odlučila je donirati svoju kosu, koju nije šišala osam godina.

MARKETING

Brojni nalazi

A ovaj Sajrin čin još je humaniji i značajniji zbog činjenice da je i ova hrabra djevojčica bila među brojnim oboljelim mališanima u našoj zemlji.

– Sajri je 7. marta 2008. u Sarajevu dijagnosticiran jedan od težih oblika leukemije. Imala je nešto više od dvije godine, a hvala Bogu, nakon godinu provedenu u bolnici te još dodatnog liječenja i brojnih nalaza, poslije pet godina proglašena je zdravom – govori Sajrin otac Hivzet.

Posebna je priča njena ljubav prema kosi, koja se pojavila upravo u godinama kada je i sama bila podvrgnuta hemoterapijama i kada je, kao i brojni vršnjaci s kojima se liječila, ostala bez nje.

– Punih osam godina nije se šišala, jer joj je kosa bila dragocjena, imala je posebnu ljubav prema svojoj kosi, jer joj se, čini mi se, upravo taj gubitak najviše urezao tokom liječenja i borbe. Kada smo čuli za ovaj projekt, sama je odlučila donirati svoju lijepu kosu za djecu koja se liječe u Sarajevu i Tuzli. Inače, cijela naša borba s bolešću bila je užasna i iscrpljujuća, imao sam periode kada mjesec dana nisam spavao, a supruga Emina oboljela je od težeg oblika dijabetesa. Danas je sve to iza nas, Sajra je divna djevojčica, odlična učenica, volonterka u Udruženju „Srce za djecu…“, a ja sam član Udruženja već deset godina – priča Hivzet Kalić.

Imati vjeru

Sa Sajrom smo jučer razgovarali u Osnovnoj školi „Kulin ban“, prije časa bosanskog jezika. Otkrila nam je da je kosu odlučila donirati kako bi je imala i bolesna djeca.

– Ona trebaju imati vjeru u sebe i prebrodit će sve što im se dešava, a djeca koja su zdrava trebaju im darovati kosu i na taj način barem malo im olakšati period liječenja – poručila je ona.

Uzvraća ljubav  

U školi nas je dočekala i Sajrina nastavnica Azra Žolja, koja je o njoj pričala u superlativima.

– Izuzetno je kreativna, angažirana i u vannastavnim aktivnostima, recituje, glumi, izvanredan je asistent meni kao nastavnici i, što je najbitnije, ljubav koja joj se pruža zdušno vraća i meni i nastavnicima – kazala je Žolja.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.