Malezijska vlada preuzima imovinu Najiba Razaka vrijednu 171 milion dolara

107

Malezijska vlada poduzela je korake kako bi se imovina bivšeg premijera Najiba Razaka, u vrijednosti od 171 milion dolara, predala drzavnom trezoru, javlja Anadolu Agency (AA).

MARKETING

Malezijski list “The Edge Markets” objavio je kako je Visokom malezijskom sudu podnesen zahtjev da za “odobrenje naloga za oduzimanje” imovine Najiba Rezaka, koju je ranije zaplijenila policija u sklopu istrage o navodnoj krađi i pranju novca u državnom investicionom fondu “First Malaysia Development Berhad” (1MDB).

Riječ je dijamantima, ručnim satovima, 27 luksuznih automobila te novčanim sredstvima koja se nalaze na 29 zasebnih računa, sveukupne vrijednosti od 171 milion dolara.

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) jučer su vratile Maleziji prvu tranšu od ukupno 200 miliona dolara koji su iz te zemlje izvučeni u okviru korupcijskog skandala Fonda 1MDB. SAD je Maleziji u prvoj tranši vratio 57 miliona dolara.

Državni tužilac Malezije Tommy Thomas novinarima je kazao su vlasti SAD-a vratile novac koji je ranije sa računa 1MDB-a prebačen na račun holivudske kompanije Red Granite Pictures s kojom je usko povezan posinak bivšeg malezijskog premijera Riza Aziz.

Bivši malezijski premijer Najib Razak optužen je za višemilionske korupcijske skandale i zloupotrebu položaja, a Vrhovni sud mu je jučer odbio zahtjev za izuzeće glavnog tužioca Gopala Sri Rama.

federalna.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara